Прокуратурата разследва 7 болници.Преглед на печата

Финансовите дефицити в здравеопазването и злоупотребите в сектора са сред водещите теми на съботните вестници.
 
"Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост на болница "Пирогов". Образувани са и 6 досъдебни производства за безстопанственост за болниците в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ Благоевград, за МБАЛ Русе, за МБАЛ-Велико Търново и за МБАЛ - Кърджали. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предава БНР. Тя припомни, че вече се разследват и болниците във Враца и в Ловеч.
 

В разследванията става дума за т. нар. модел "болница в болница", т.е. държавно или общинско лечебно заведение допуска на своя територия частно, което е в нарушение на закона, като сключва договори за еднакви дейности, за отдаване на апаратура под наем или за съвместна дейност. Това от 2010 г. е забранено в Закона за лечебните заведения, а за тази практика се заговори след фалита на болницата във Враца, за която вече има четири обвинения, включително и на един заместник-министър.Арнаудова отказа да даде подробности за проверките в "Пирогов" и за останалите болници с аргумента, че не би искала да пречи на разследването.

"Там обвинени конкретни лица няма, но делата идват в София, за да се избегнат евентуални местни зависимости", посочи тя.
 
По думите й обвинение ще получи всеки, който източва общинска или държавна болница, независимо от ранга му и независимо от това дали е министър или заместник-министър.
Не ме притеснява проверка, каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и заяви, че при тях няма частни структури.",цитиран от вестник  "Сега".
 
Посещението на Катрин де Бол - бъдещата директорка на Европол, у нас също е във фокуса на всекидневниците.
 
"Борбата с тероризма, с трафика на хора, със злоупотребата с платежни инструменти, компютърните престъпления бяха сред темите, които обсъди министър-председателят Бойко Борисов с генералния комисар на Федералната полиция на Белгия Катрин де Бол. От 1 май тя ще оглави европейската служба за борба с престъпността Европол, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Бойко Борисов и Катрин де Бол оцениха високо успешните съвместни операции на българските и белгийските полицейски служби по линия на противодействие на тероризма. "Вярвам, че доброто сътрудничество между службите на двете държави ще продължи и след като Вие поемете ръководния пост на Европол", каза българският премиер. Той посочи, че България и Белгия работят активно и по въпросите, свързани с трафика на хора, фалшиви документи, опазване на обществения ред, детска престъпност, странстващи престъпни групи и др. Българският премиер увери своя гост, че България ще продължи да укрепва сътрудничеството си с Европол. "Службата винаги е бил надежден партньор на страната ни в борбата с миграционния натиск, с контрабандата на цигари, при злоупотребата с разплащателни средства", подчерта министър-председателят." - в. "Стандарт".
Проблемите в енергетиката също са сред актуалните теми.
 
"Налице са всички предпоставки договорите на двете притежавани от американски компании централи в Марица - изток - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" да бъдат прекратени до две седмици. Това са научили представители на работодателските организации на среща днес при премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Българската стопанска камара. Срещата е трета в рамките на два месеца след като бизнес съюзите обявиха готовност за протести, ако проблемите в енергетиката не бъдат решени. По-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви пред журналисти, че прекратяването на договорите с американските централи е процедура, която няма как да приключи в рамките на няколко седмици. Преговорите с двете американски централи за прекратяването на дългосрочните им договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени се водят заради това, че в този си вид те нарушават европейската забрана за държавна помощ. - в. "Дневник".
"Партията "Глас народен" напуска Реформаторския блок. Това се разбира от нейна позиция, публикувана във фейсбук профила ѝ. Партията продължава самостоятелно, като остава отворена към всички десни партии, организации и граждани за диалог, общи политики и инициативи, се допълва в позицията. Припомня се, че "Глас народен" е подписала споразумение с блока през февруари 2017 г. с идеята, че единственият път за запазване на дясното е обединение. На последните парламентарни избори обаче блокът се разцепил на три, с което оставил без представителство 300 хил. души. А от това спечелили основно ГЕРБ, БСП, ДПС и др. През последните месеци партията инициирала дебати и срещи с цел обединение, но традиционната десница продължавала с разпада си. Замразяването на членството на "Движение България на гражданите" е ясен знак за непреодолими различия и "Глас народен" не вижда смисъл да продължи да легитимира политическия разпад на дясното, се посочва още в позицията. При това положение в рамките на Реформаторския блок остават СДС и БНД след като през ноември миналата година БЗНС също напусна формацията." - в. "Дневник".
"ДБГ напуска реформаторите, но партията не била желана и от другия център - около "Да, България" Някои патриоти пък поддържат топла връзка със СДС Невероятни движения в различни посоки са тръгнали от Реформаторския блок, който тези дни бе напуснат от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ), пише в-к  "24 часа". 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини