Летящо електрическо такси в Нова Зеландия (видео)

Запознайте се с Cora, летящото такси, което се тества в Нова Зеландия.

Cora излита и каца вертикално като хеликоптер, затова няма нужда от специални писти. Изцяло електрическа и безпилотна, машината е проектирана от калифорнийската компания Kitty Hawk.

Kitty Hawk създава оператора Zephyr Airworks в Нова Зеландия през 2016 г., за да може да тества двуместното такси и работи с правителството на Нова Зеландия, бизнес партньори и общността. Нова Зеландия е известна с иновациите и усилията на държавата за чиста енергия. През октомври 2017 г. там  пристига първото въздушно такси и тестовете започват малко след това. Засега Cora има сертификат за летателни тестове от въздушните агенции са САЩ и Нова Зеландия, още процедури предстоят преди да получи разрешение за комерсиална употреба. Но апаратът няма да се продава, а ще бъде част от обществения транспорт. Това е основната цел на Kitty Hawk - да направи въздушния транспорт ежедневие.

Cora може да лети на височина 150-900 м над повърхността със скорост 180 км/ч. Разстоянието, което може да прелети е 100 км. На фиксираните криле има 12 перки, задвижвани независимо, затова летящото такси е достатъчно сигурно. Безпилотното управление е подсигурено от три компютърни системи, които определят местоположението и параметрите на полета, независимо една от друга. И накрая - парашути. Cora е толкова сигурно транспортно средство, колкото колите и самолетите, но е лесна за използване, достига навсякъде и е с нулеви вредни емисии. Да добавим, и имоно тихо превозно средство.

А ето и хората, които стоят зад проекта за въздушното тахси Cora:

Себастиан Трън - Главен изпълнителен директор на Kitty Hawk, учен, преподавател, изобретател и предприемач. Той е и основател, председател и президент на Udacity, чиято мисия е да демократизира образованието. Себастиан Трън е основател на X (преди това Google X), където е ръководител на разработването на автомобила със самостоятелно шофиране, Google Glass и други проекти. Прекарва няколко години като професор в университета в Станфорд, където ръководи Станфордския състезателен отбор, който спечели Голямото предизвикателство на DARPA със “Stanley” 

Фред Рийд - Главен изпълнителен директор на Zephyr Airworks, с 30-годишна кариера в авиацията и авиационната индустрия.  Фред е основател и главен изпълнителен директор на Virgin America. Преди това е бил президент на Delta Air Lines и президент на Lufthansa Airlines, където е бил един от архитектите на Star Alliance.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини