Геофизици записаха вулканичен гръм за пръв път

Звуците на вулканичен гръм бяха записани за пръв път от геофизици, които наблюдавали серия силни изригвания на остров в северната част на Тихия океан миналата година.

Гръмотевиците били резултат от появили се светкавици в издигащите се от вулкана Богослов облаци пепел. Вулканът се намира на Алеутския остров, а оглушителните звуци били записани от микрофони монтирани на друг остров, на 40 мили разстояние.

Звукът на вулканичния гръм не е бил улавян никога досега, защото е трудно да се различи от гърмежите и грохота, съпътстващи всяко вулканично изригване.

“Това е нещо, които хората, ставали свидители на изргиване, със сигурност са чували и преди, но сега за пръв път успяваме да уловим и категорично да идентифицираме вулканичен гръм”, казва Мат Хани, сеизмолог от Вулканичната обсерватория в Аляска.

Вулканът Богослов е изригвал над 60 пъти в периода между декември 2016 и август 2017, предоставяйки на учените идеалната възможност да запишат тътените от съседния остров Умнак. През март и юни микрофоните уловили отличителните звуци на вулканичния гръм, които пристигнали на Умнак три минути по-късно, след като системата засякла светкавиците в облаците пепел, издигащи се от Богослов.

Светкавици се появяват когато малки частици пепел и лед се сблъскат едни с други и се сдобият с електрически заряд в процеса.

Учените вярват, че по-нататъшните изследвания върху вулканичните гръмотевици ще им помогнат да предскажат по-прецизно ефекта от изригването, така че да не се стига до нарушения на въздушния трафик.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини