Ердоган: Европейският парламент не може да диктува нищо на Турция

Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува резолюцията на Европейския парламент, с която се настоява за незабавно прекратяване на операцията „Маслинова клонка“ в Африн.

„Не се заблуждавайте, няма да се изтеглим от Африн, докато не приключим с крайните цели на операцията „Маслинова клонка“ и вие трябва да сте наясно с това. Европейският парламент не може да диктува нищо на Турция и думите му влизат през едното ни ухо, и излизат през другото. Как Европейският парламент ми е помогнал за издръжката на 3,5 милиона мои сирийски братя в Турция, че си позволява да ми поставя условия?“, заяви Ердоган по време на церемония по награждаване на гимназисти конкурс за поезия и композиране.

Той посочи, че терористите в Сирия са имали съвсем други сметки, когато е бил заповядан стартът на операцията в Африн, но не съобразили, че Аллах е предвидил друго.

„И какво се оказа? Ние започнахме да прочистваме целия северен коридор на терористите с благословията на Всевишния. До момента сме неутрализирали 3 525 терористи и всичко вече е въпрос на време. Мисията ни е към края си и остава съвсем малко“, каза държавният глава.

По-нататък в словото си той призова младите хора да не допускат страната им да бъде разкъсана, като не забравят, че през 1900 г. окончателно е загубена територия от 500 000 кв. км, вследствие на което Турция е „паднала“ до 780 000 кв. км.

„Някои щели да създават държава в нашия Югоизток. Други скочиха да правят паралелна държава, а през 90-те един избяга в Пенсилвания /Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврат от 2016 г./ И защо не основа новата държава, защо избяга? Сега се е опрял на някого и оттам отправя послания по различните точки на света. Но ще се справим с него, ще го унищожим“, закани се Ердоган.

Той подчерта, че Турция води война с терористите не само в Африн, но и в собствените си предели, и няма да допусне външна намеса. Европейският парламент днес трябва да гласува проект за резолюция, която призовава за прекратяването на турската военна операция в сирийския Африн.

В изготвеното от политическите групи в Европейския парламент се твърди, че операцията „Маслинова клонка“ добавя ново измерение на конфликта в Сирия и оказва негативен ефект върху усилията за мирно решаване. Документът настоява за прекратяване на огъня в цяла Сирия, в това число и в Африн.

Резолюцията на Европарламента е едно от най-недалновидните и необмислени решения на тази структура за последните години, заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик. Според него тя доказва колко далеч е Европейският парламент от разбирането на реалностите и събитията в Сирия. Той подчерта, че Анкара е „удивена“ от позицията на ЕП.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини