Разкриха единствения начин да бъде забавено стареенето

Канадски учени стигнаха до извода, че единственият ефективен начин за профилактика на стареенето е да се правят упражнения, повишаващи издръжливостта, съобщи сайтът Юрикалърт, цитиран от Лента.


Физиологът Греъм Холоуей от университета в Гуелф, канадската провинция Онтарио, и колегите от екипа му определили механизма за стареене на мускулите. Те анализирали клетъчния метаболизъм при мъже на възраст от 20 до 70 години.

Оказало се, че с напредването на възрастта в клетките 10 пъти се понижава чувствителността към аденозиндифосфат (АДФ) - молекула, от която се образува аденозинтрифосфат (АТФ) в процеса на дишане.

В резултат, когато учените прибавят АДФ към клетъчни тъкани, взети с биопсия от възрастни хора, се наблюдава двукратно или трикратно увеличаване на концентрацията на активните форми на кислорода (АФК), включително на увреждащите клетките свободни радикали.

Откритията показват, че именно АФК е причината за мускулната атрофия в тялото на възрастния човек. При това интензивните физически упражнения не намаляват съдържанието на активния кислород в клетките и след 12 седмици.

По думите на Холоуей, резултатите от изследването не означават, че физическата активност като цяло е безсилна срещу саркопенията (естествената атрофия на мускулите).

"Смятам, че тренировките за издръжливост са полезни, защото знаем какви упражнения повишават митохондриалното съдържание", каза ученият.
 
Изследователите препоръчват хората да отделят време за аеробни тренировки, в това число каране на велосипед и плуване.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини