"Гледайте към звездите, а не в краката си" и други цитати от Стивън Хокинг

Няколко поколения не биха могли да сбъркат гласа на Стивън Хокинг, който от десетилетия достига до света чрез специално устройство заради тежка операция. Освен специфичния тембър обаче зад начина на говорене се крият и фрази, белязали пътя му в науката и славата.

Защо Вселената съществува

"Ако намерим отговор, това би било най-големият триумф на човешкия разсъдък, защото тогава бихме познавали разума на Бог." (Из "Кратка история на времето")

За Бог и всичко останало

"Не е нужно да призовем Бог, за да запали искрата и да задвижи Вселената." ("Великият замисъл")

"Айнщайн бърка, като казва: "Бог не играе на зарове." Ако помислим за черните дупки, това предполага, че Бог не само играе на зарове, но понякога ни обърква, като ги мята там, където те не се виждат." (Из "Природата на пространството и времето")

"Ако нямаше несъвършенство, аз и вие нямаше да съществуваме." ("Вселената на Стивън Хокинг" по "Дискавъри чанъл", 2010 г.)

"Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Опитвайте се да намерите смисъла в това, което виждат, и да се чудите какво кара Вселената да съществува. И колкото и да труден да ви изглежда животът, винаги има какво да направите и да успеете в него. Важното е да не се предавате." (Лекция на фестивала Starmus, озаглавена "Кратка история на времето".)

Мястото на човека и контакта с извънземни

"Мисля, че това би било трагедия. Извънземните вероятно биха били много по-напреднали от нас. Историята на срещи между напреднали раси и по-примитивни хора на планетата не е пълна щастие, а те са били от един и същи вид." ("Нешънъл джиографик чанъл", 2004 г.)

"Ние сме просто напреднал вид маймуни на малка планета около много посредствена звезда. Но можем да разберем Вселената. Това ни прави много специални."

Славата и успехът

"Искам книгите ми да се продават на летищата." (Интервю за "Ню Йорк таймс" от 2004 г.)

"Тъмната страна на това, че съм известен, е, че не мога да отида никъде, без да ме разпознаят. Не ми е достатъчно да нося тъмни очила и перука. Количката ми ме издава." (Интервю с израелска телевизия от 2006 г.)

Животът и смъртта

"Очакванията ми се сведоха до нула, когато бях на 21 г. Оттогава всичко е бонус." (Интервю за "Ню Йорк таймс", 2004 г.)

"Живях с мисълта за преждевременна смърт през последните 49 г. Не ме е страх от смъртта, но не бързам да умра. Има толкова много, което искам да направя преди това." (Интервю за "Гардиън", 2011 г.)

"Животът би бил трагичен, ако не беше смешен." (Интервю с "Ню Йорк таймс", 2004 г.)

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини