Легендарният войник Швейк на асеновградска сцена

    "Швейк”, един от хитовете на театър „Българска армия”, пристига в Асеновград тази седмица. В ролята на безсмъртния идиот влиза Герасим Георгиев - Геро, който успява характерологично и движенчески, и смехотворно, и тъжно, а на места – дистанцирано, да влезе в образа на добрия войник. Спектакълът вади на показ целия талант и на Вальо Танев, който играе "всички останали" - от смирен свещеник и фелдшер до войнствен татар и черкез, санитар и затворник, но и фелдфебел, лаещи породи кучета и любовно ухажвана жена.

    Постановката е на Бина Харалампиева. Автор (по романа на Ярослав Хашек “Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война”) е Юрий Дачев.

    "Напоследък все по-често търся на сцената герои, с които да ми се прииска да изпием заедно по чаша бира и да си побъбрим. Хамлет не е сред тях, Едип още по-малко. Виж, Швейк е друга работа. Затова го извиках от страниците на Хашек. Добър до глупост, а не добър от глупост. Добър и велик, велик с добротата си. Швейк е преживял всички патила на света. Войни, кризи, лицемерни величества, похотливи хазяйки, доносници и попове… И продължава да крачи, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка. Препъва се и кани наляво и надясно на чаша бира в шест часа след войната...Да, много искам да пия бира с Швейк. Сега! Не в шест часа след поредната катастрофа, в която са ни натикали  гадните умници, които подреждат света и живота ни. Сега! Да слушам историите му, да пия бира и кураж, а около нас философски да лаят неговите прекрасни куци кучета…
    Искам да го слушам дълго. Затова, келнер, за да не се разкарвате, донесете направо по три бири!"

    Юри Дачев

    Представлението в Асеновград ще се играе на 15 март, четвъртък, от 19:00 ч. на сцената на читалище "Родолюбие". Билети (10 лв. или 12 лв.) могат да бъдат закупени на касата на читалището.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини