Канадски лекари протестират голямото увеличение на заплатите си

Над 700 лекари и медицински специалисти от канадската провинция Квебек са се включили в протестна петиция срещу увеличението на собствените си заплати, договорено от местните синдикални организации.

Според протестиращите възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на останалите здравни работници. Те настояват парите за увеличение на заплатите им да бъдат използвани за подобряване възнагражденията на медицинските сестри или да бъдат върнати в здравната система.
 
В писмото на медиците се посочва: "Ние, лекарите на Квебек, вярваме в силната публична система и сме против скорошните повишения на възнагражденията, договорени от нашите медицински федерации. Това увеличение е шокиращо на фона на това, че нашите медицински сестри, санитари и чиновници имат много трудни работни условия, а пациентите ни имат ограничен достъп до медицински услуги след драстичните съкращения в бюджета през последните години и концентрирането на власт в Министерството на здравеопазването. Само нашите заплати, изглежда, са имунизирани срещу съкращенията”.


Сред включилите се в протеста има най-много общопрактикуващи лекари, но също и близо по 200 специалисти, стажанти и дори студенти по медицина.


По данни на Канадския институт за здравна информация, публикувани през септември 2017 г., средната заплата на един лекар в Квебек е 261 000 щатски долара годишно, които се плащат за неговата болнична работа от Министерството на здравеопазването в Канада. Средно семейният лекар там получава 212 000 щ. д. годишно, а хирургът - 354 000 долара, като сумите не включват заплащането за извънреден труд.


Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 000 долара на година.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини