Стивън Хокинг обясни какво е имало преди Големия взрив

Световно известният учен Стивън Хокинг сподели в интервю каква е идеята му за това какво е имало преди Големия взрив, от който според доминиращата теория е възникнала Вселената.

Отговорът на човека, който се смята, че е един от съвременниците с най-иновативни идеи за това как да разберем и опишем заобикалящия ни свят, е едновременно лесен и повдигащ нови въпроси.

"Нищо не е имало преди този голям, голям взрив", казва Хокинг в разговор с Нийл Деграс Тайсън, известният американски астрофизик и водещ на телевизионната поредица "Космос".

"Според Общата теория на относителността на Айнщайн пространството и времето създават заедно пространствено-времеви континуум, или многообразие, което не е плоско, а извито от материята и енергията в нея." ("Многообразие" е термин от математиката, който се използва за описание на топологично пространство, наподобяващо - но не идентично - с разбирането за пространство в Евклидовата геометрия - бел. ред.)

Хокинг обяснява, че в опита си да опише раждането на Вселената прилага евклидов подход към квантовата гравитация. Обикновеното време тук е заместено от въображаемо време, действащо като четвърто измерение на пространството. Затова в този подход раждането на света около нас, самата история на Вселената е такава четириизмерна "извита" повърхност.

"Това е нещо като повърхността на Земята, но с добавени още две измерения", обяснява още физикът. Според него тази аналогия е добра, защото описва представата за време-пространството като нещо с принципите на сфера - "затворена" повърхност без начало и край. В тази аналогия реалното и въображаемото време са като Южния полюс, например - една "гладка" точка във време-пространството, в която действат нормалните закони на физиката, допълва физикът.

"Няма нищо, което да е на юг от Южния полюс, и в този смисъл не е имало нищо преди Големия взрив."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини