Най-доброто време за фитнес

Някои фитнес гурута препоръчват тренировката да е първото нещо, което правите сутрин, след като се събудите. Една от причините е, че тогава спортуването е в най-малък конфликт с ежедневната ви програма. Затова е много по-вероятно да правите упражнения редовно, ако те са сутрин. Освен това, хората, които тренират рано сутринта, твърдят, че това ги зарежда с енергия и се чувстват по-продуктивни през деня.

Ако обаче не сте ранобудник по природа и дори мисълта за ставане от леглото рано сутринта за тренировка в 6 часа ви кара да потреперите, за вас има една добра новина: вече е установено, че най-добре се представяме, когато тренировката е по-късно през деня. Това важи в особена степен за упражненията, които са по-интензивни, пише социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Изследванията показват, че силата и гъвкавостта са най-големи в късния следобед. От друга страна, усещането за усилие - колко тежко тялото ви понася натоварването от упражненията, е най-слабо по това време на деня. Учените обясняват това с нашия циркаден ритъм – 24-часовия часовник на нашето тяло, който кара телесната температура леко да се покачва през деня, като пикът й е следобед.  

Разбира се, това не означава,  че ако тренирате рано сутрин, фитнесът ви няма да е пълноценен. Ако го правите редовно, ще елиминирате сутрешния дискомфорт, твърди ново изследване. То показва, че атлетите, които тренират редовно сутрин, подобряват своите показатели и те се доближават до тези от следобедните тренировки. 

За някои хора аеробните упражнения са първото нещо, което правят за деня, преди още да са яли. Така смятат, че ще изгорят повече мазнини. Наистина, някои данни показват, че тази практика може да ускори изгарянето, но ефектът е временен. В продължение на следващите дни и седмици, което всъщност е от значение, изследванията установяват, че този подход няма особени предимства.  

Така например, екип провел 4-седмично изследване с подбрани на случаен принцип млади жени. Една част от тях правели тренировките сутрин на гладно, а други пиели по един шейк, съдържащ 250 калории. И двете групи през останалата част на деня били на нискокалорийна диета. В крайна сметка и двете групи свалили еднакво количество килограми и изгарянето на мазнини също било еднакво. Друго изследване на жени с наднормено тегло, които провели 6-седмичен курс с високоинтензивни упражнения, показва, че те постигнали едни и същи резултати независимо от това дали правели упражненията на гладно или след като са поели някаква храна.

Тъй като тренировките форсират организма, традиционно се смята, че те пречат на съня, когато се правят вечер. Като цяло обаче изследванията не потвърждават това. Така например, малко изследване с млади хора показва, че правенето на натоварващи упражнения 2 часа преди времето за лягане не вреди на способността им да заспят или пък да спят спокойно. Също така, изследване, проведено с по-възрастни участници, показва, че леко натоварващи физически упражнения, правени между 7:30 и 8:00 часа вечерта, са също толкова ефективни, както и сутрешните тренировки, освен това довели по разказите на самите участници до подобряване на качеството на съня им. 

Разбира се, всеки човек е различен, така че е възможно вечерните тренировки при някои да правят заспиването по-трудно. Единственият начин обаче да разберете как ви влияят те е като опитате сами. 

Като цяло, най-доброто време за тренировка през деня е тогава, когато имате възможност. Ако тренирате през различни часове на деня, постарайте се да си отбелязвате часовете, когато следите как напредвате. По този начин ще знаете кога трябва да обвинявате своя биологичен часовник за по-слабите резултати, които сте постигнали, съветват специалистите.

Още интересни статии четете на адрес: www.credoweb.bg.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини