В телефонен разговор Борисов и Путин размразиха "Белене". Преглед на печата

"Белене".

"Сега":

В телефонен разговор Борисов и Путин размразиха "Белене"

Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по случай националния празник на България, съобщи правителствената информационна служба. В телефонен разговор, проведен днес, двамата обсъдиха енергийните проекти на територията на страната ни, а Борисов запозна Путин с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Коментирано беше и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство.

Българският премиер представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ "Белене" като общобалкански и посочи, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин изрази готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

По време на разговора беше обсъдено развитието на газовия хъб "Балкан" и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия.

ЧЕЗ. 

"Монитор":

ДПС: Държавата не трябва да се меси в сделката с ЧЕЗ

ДПС се обяви против влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ. Позицията на движението стана ясна от коментар на лидера му Мустафа Карадайъ след семинара на тема "Отворено управление - нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решение", който партията проведе вчера.

"Държавата да се меси в сделки, мисля, че не е либерален подход", категоричен бе Карадайъ. Коментарът му бе по повод намерението на държавата да закупи контролен пакет от акции на дружеството, включително и ЧЕЗ. До него се стигна вследствие на скандала, който избухна, след като стана ясно, че активите на дружеството ще бъдат придобити от неизвестната фирма "Инерком" на Гинка Върбакова. "Остатъчния пакет от ЕРП-тата съвсем скоро, преди няколко години, мисля, че първото правителство на Борисов го приватизира. Само в рамките на няколко години, ако властта и държавата има друго мнение, иска да развива друг процес, то според нас това не е либералният подход. Ако има такъв ход, само след няколко години пак ще ги приватизираме тези придобити от държавата акции", посочи председателят на ДПС.

Глоби. 

"24 Часа":

186 млн. лв. от такси, глоби и разноски по дела не могат да бъдат събрани

186,567 млн. лв. са дълговете към съдебната власт, които не могат да бъдат събрани от Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС) за "24 часа", позовавайки се на справка от данъчните. Те са натрупани от неплатени такси, глоби и разноски по дела.

67,981 млн. лв. от тях са отписани, тъй като са задължения на дружества в процедура по несъстоятелност. Други 40,413 млн. лв. не могат да бъдат събрани с аргумента, че длъжници са фирми с прекратена регистрация.

Трудносъбираемите дългове, с които от НАП няма да се занимават, са 57,030 млн. лв.

Движение. 

"Монитор":

Божидар Димитров учреди движение "Кубрат" 

Бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Дититров учреди движение "Кубрат". Идеята на новата формацията е да се бори за смяна на формата на държавно управление - от парламентарна република в президентска. Димитров изрази надежда, че това ще стане скоро със свикването на Велико Народно събрание. "След едно 3-годишно обсъждане в "Боянския клуб", който първоначално се събраха 20 професори, стигнахме до мнението, до което са достигали много светли умове в световната история, че парламентарната република има свойството да се изчерпва. И както президентът Радев казва - да атрофира. Последното доказателство е от вчера. Погледнете Италия. Кандидатите за министър- председател са: един продавач на пици, един комик и един чистач. Това е положението с парламентарната република. Тя има свойството да се нацепва", заяви Димитров.

Сред учредителите са арх. Миломир Богданов, Христо Бойчев, певецът Константин Георгиев - Коцето Калки и др.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Бойко за кво се има
    2 0
    11:29, 6 мар 2018
    Как смееш да размразяваш Белене? Парламента е гласувал друго. Къде вървиш и кой ти позволява? Много ти е къса каишката и явно от Москва те дърпат много успешно.
Последни новини