Неправилно ли възпитаваме децата си

Изглежда в западните общества днес представите за това как трябва да се отглежда едно дете са се преобърнали. Много от съвременните родители са възприели необичайнив исторически план разбирания - че всяко дете, в качеството му на самостоятелен индивид, може и трябва да взима решения само; че нуждите на децата са по-важни и значими от тези на възрастните около тях; че над тях трябва непрестанно да се бди и не бива да се допуска да пострадат дори мъничко.

Но за хората от развиващите се страни и дори за собствените ни родители, всичко това изглежда странно и неправилно. Възприетото днес за нормално възпитание, всъщност може да се окаже опасно за правилното развитие на личността на детето.

Дейвид Ланси е антрополог от Държавния университет на Юта, който от 40 години изучава традиционните общества,и обобщава това, което се знае за техните начини на отглеждане на децата така:

- Бебетата се възприемат като същества, които трябва да бъдат повивани и обгрижвани в продължение на месеци или години, преди да станат хора.

- Децата обикновено заемат най-ниското стъпало сред членовете на обществото.

- Тъй като децата не могат сами да се хранят и защитават, те трупат морален дълг към възрастните, който трябва да изплащат с години.

И въпреки че всичко това също звучи твърде крайно за нас, все пак можем да извлечем няколко полезни практики  от тези общества, които да приложим при възпитанието на децата си:

- За децата е полезно да играят с други деца от различни възрасти в обща група, защото това им позволява да се научат на работа в екип и изграждане на социални роли. Без стриктен контрол от родителите.

- Игрите, които предполагат сътрудничество приучават децата да водят преговори помежду си за правилата, а по-големите да се съобразяват с по-малките, като им позволяват понякога да печелят. Ланси смята, че в модерните общества тормозът между децата възниква, когато те не са приучени от ранна възраст да си сътрудничат.
- Възлагането на домашни задачи, чрез които детето да помага на родителите си - да сортира дрехите за прането по цветове или да пренесе чиниите с храната до масата - го учат по-късно лесно и без напрежение да си изпълнява домашните задължения, а и в детето се развиват емпатията, съчувствието и здравословното усещане за дълг.


Източник: lifestyle.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини