От Светия синод очакват и отговор на критиката на руския патриарх

"Тези, които трябва да го чуят, трябва да отговорят веднага. Този, който има да каже нещо, нека да го каже".

Това коментира говорителят на Светия Синод отец Николай Георгиев в ефира на БНТ по повод критиките, които изказа патриарх Кирил към честванията на годишнината от Освобождението на България.

Припомняме, при тръгването си от България руският патриарх Кирил минути преди да отлети за Москва каза, че е огорчен от официалната реторика на представителите на държавата ни, които поставят наравно с Русия Полша, Литва и Финландия.

Патриарх Кирил посети България по повод 140-тата годишнина от Освобождението на България. Руският патриарх направи изявлението си на летище "София".Говорителят на Светия синод отец Николай Георгиев заяви пред БНТ, че това обръщение на патриарх Кирил вероятно е за определени хора.

"Мога да кажа останалото, което видях от него - вълнението и радостта му от това, което преживя на Шипка. Не съм адвокат на патриарх Кирил и не мога да говоря от негово име. Тези, които трябва да го чуят, трябва да отговорят веднага. Този, който има да каже нещо, нека да го каже", заяви говорителят на Светия Синод.Отец Георгиев каза, че най-важното при една такава среща между патриарси е да се отслужи съвместно самата Литургия. Подготовката на подобна визита е много трудно дело и е най-големият знак, който може да се даде.

"Между двете църкви никога не е имало конфликт. Между двете държави е имало, дори сме били от двете страни на барикадата, но между двете църкви винаги е имало мир и разбирателството, защото помежду ни е Христос и това е много хубав поздрав, който си разменят патриарсите по време на самата литургия", заяви отец Николай.По думите на отец Георгиев Българската църква няма никакво действие по отношение на македонската църква. Според него писмото, което е написала, е пожелателно-очаквано, но още не са започнати никакви дейности.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ни
    Николай
    7 -6
    16:54, 5 мар 2018
    Нещо невярно ли е казал руският Патриарх??? Какви латвийци, финаландци, поляци...Тези са били войници в армията на Руската империя и като такива са се сражавали, някои загинали, а не като независими националности! Цитирането на тези националности е част от подлизурската политика на всички управници спрямо ЕС и САЩ! Не чухме от Президента КОЙ и от КОГО е освободил българските земи! Явно е много страшно да се произнесе! СРАМ!
  • 2
    Николай, Николай, роден сте вероятно българин, но нищо българско не е останало у вас! Защо се споменават българските четници, които се сражават за свободата на Гърция, Влашко, Сърбия и дори на Италия? Защо се споменава участието на четата на Капитан Петко войвода в гръцкото въстание като българска чета? Нали тогава сме били един от многото етноси в Османската Империя? Латвийци, литовци, финландци, поляци са били на нашия хал, но под игото на Руската Империя и там го сърби дупето полковник Гундяев! А ЕС и НАТО това е и България, защото ние сме ЕС и ние сме НАТО, ако сте забравили! На българите, които са станали руски патриоти това трябва ежедневно да им се набива в червено-бетоните кратуни белки бетона и арматурата в кратуните им подаде и вдене нещо от истинската българска история, а не от руската версия на българската история.
  • 3
    Дя
    ДЯДО МРАЗ
    2 -3
    20:00, 5 мар 2018
    Морски иди и се уави в РЯКАТАКато ти чета ДИВОТИИТЕ си мисля че ти си едно ПИЧЛЕМЕ родено след 1989 г и не знаещо нищо за Социализъма и с промит ДЕМОКРАТИЧЕН мозъкЧудя се на такива като тебе абе имате документи бягайте при бабави Меркел в западния рай какво правите тук Знаеш ли че съвсем реално е да станеш поданник на Турската империя на Ердоган както вървят нещата Затова стягай куфара и да те няма
  • 4
    Дед Мороз, не се напъвайте! В червеният чугун мисъл не може да протече, освен някоя русоробска щампа. 2 500 000 избягаха, Дед Мороз, леко полеко и още толкоз ще избягат и ще си останете само руското стадо в България, а полковник Гундяев, от време на време, ще идва да ви наглежда и да ви поучава.
Последни новини