Учени разграничиха пет типа диабет

Учени от Швеция и Финландия са разграничили пет типа диабет, давайки надежда за по-точна диагностика и специфично ориентирано лечение, съобщават Би Би Си и в. "Дейли експрес".

Традиционно диабетът се разделя на тип 1 и тип 2.

Медицинската класификация на заболяването не е осъвременявана от 20 години. Диагностиката продължава да се базира основно на измерването на нивата на кръвната захар, отбелязва в. "Дейли експрес".

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване и обикновено се проявява в детска възраст. Характеризира се с дефицит на инсулин, причинен от автоимунни процеси, при които тялото атакува инсулиновите фабрики - бета-клетките.

Диабет тип 2 масово се смята за заболяване, свързано с некачествен начин на живот. Болестта се проявява в по-късна възраст и се характеризира с недостатъчно производство на инсулин в резултат на повишените нужди от хормона при затлъстяване и резистентност към него.

Медицинската класификация на заболяването не е осъвременявана от 20 години

Настоящото изследване, публикувано в сп. "Lancet Diabetes and Endocrinology", "обрисува" доста по-сложна картина. За целите му специалисти от университета на Лунд в Швеция и Института за молекулярна медицина във Финландия са анализирали данни от четири кохортни проучвания, обхванали 14 775 души, наскоро диагностицирани с диабет.

Специалистите са проучили шест показателя, отразяващи ключови аспекти на различните типове на заболяването - развитие, лечение и поява на усложнения.

На базата на получените резултати специалистите са разграничили пет клъстера (групи) диабет, обхващащи три тежки и две леки форми на заболяването:

Група 1 - тежък автоимунен диабет с характеристики на класическия диабет тип 1. Болестта се проявява в ранна възраст при привидно здрави индивиди, чиято имунна система обаче ги прави неспособни да произвеждат инсулин.

Група 2 - тежък инсулинодефицитен диабет. При тази форма на заболяването при пациентите първоначално се наблюдава сходство с болните от диабет тип 1 - те са млади, със здравословно тегло и не могат да произвеждат инсулин. При тях обаче имунната система функционира нормално. Според настоящата класификация пациентите от тази група ще бъдат диагностицирани с диабет тип 2 поради отсъствието на автоимунно заболяване. Авторите на изследването допускат, че при въпросните индивиди проблемът се дължи на неправилно функциониране на бета-клетките.

Група 3 - тежък инсулинорезистентен диабет. Пациентите в повечето случаи са с наднормено тегло и произвеждат инсулин, но тялото им не реагира на хормона.

Група 4 - лек диабет, свързан със затлъстяване. Тази форма е наблюдавана при пациенти със сериозно затлъстяване, които обаче метаболитно са по-близо до нормалното състояние в сравнение с тези от група 3.

Група 5 - лек диабет, свързан с възрастта. Пациентите развиват симптоми на по-късна възраст в сравнение с индивидите от останалите групи и заболяването протича по-леко.

Специалистите отбелязват, че изследването е важна крачка напред към по-прецизна диагностика и персонализирано лечение, съобразено със специфичните характеристики на всяка от формите на заболяването и предпазване от усложнения, които варират според причисляването към дадена група.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини