Русия започнала серийно производство на свръхзвукови ракетни комплекси (видео)

Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия. Това предупреди президентът на Русия Владимир Путин в ежегодното си обръщение пред Федералното събрание.

По време на продължилото 1 час и 55 минути обръщение Путин говори за приоритетите на Русия през следващите години във вътрешната и външна политика.

Той обърна голямо внимание на икономиката и социалните въпроси, но във втората половина на обръщението си наблегна на военния потенциал на страната.

Путин предупреди, че САЩ планират да разположат 5 кръстосвача и 30 разрушителя до границите на Русия, но подчерта, че струпването на сили на НАТО до границите на Русия и системите за противоракетна отбрана на САЩ ще се окажат безполезни заради новите руски оръжия.

Той уверява, че модернизирането на въоръжените сили на Русия има за цел гарантиране на световния мир. Държавният глава на Русия успокои, че страната няма намерение да напада нито една държава.

Новата ядрена доктрина на САЩ позволява извършване на ядрен удар в отговор на конвенционална атака. Ако ни атакувате с ядрени оръжия, няма да се поколебаем да отговорим реципрочно, предупреди той.

Президентът на Русия заяви, че страната му създава нови системи в отговор на решението на САЩ да напуснат Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана.

Държавният глава призова Запада да се вслушва в предупрежденията на Русия относно нарушаването на международния стратегически баланс.

По време на обръщението си Путин представи новия ракетен комплекс "Сармат". По думите му ракетите са с почти неограничен обсег на действие и системите за ПРО се обезсмислят при борба с такива ракети. Масата на ракетата е над 200 тона.

Путин представи на аудиторията видео с изпитание на ракетата.

Показаното от Путин видео показва, че междуконтиненталната ракета може да удари територията на САЩ не само от северна посока, но и от южна, което я прави по-добра за сдържане амбициите на САЩ.

Путин съобщи за създаването на нова крилата ракета с малогабаритна свръхмощна ядрена установка, неуязвима за ПРО и ПВО.

По думите му Москва е започнала да разработва нови стратегически оръжия, които няма да летят по суборбитална балистична траектория.

Той подчерта, че в края на 2017 г. страната успешно е изпитала ядрена ракета, която е нов тип въоръжение.

Според него Русия е разработила ракети, които не се притежават от други държави.

Русия е започнала серийно производство на свръхзвукови ракетни комплекси. Путин разкри, че от 1 декември 2017 г. в южната част на страната е разположена нова свръхзвукова оръжейна система. Русия е създала модерна, мобилна и високотехнологична армия, подчерта той.

Владимир Путин увери, че всички усилия на Русия за засилване на отбранителните възможности се провеждат в рамките на международните споразумения, пояснявайки, че Москва не нарушава нито едно споразумение.

По думите му Русия и САЩ трябва да разрешат проблемите и съвместно да градят бъдещето.

Западни медии коментират, че Путин е заплашил с нова въоръжена надпревара между Русия и Запада с обявените постижения в отбраната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини