Томислав Дончев призова политиците да декларират отношения към сделката за ЧЕЗ

Всички водещи политици да декларират дали имат отношение към някой от кандидатите за сделката с ЧЕЗ, призова вицепремиерът Томислав Дончев. В сутрешния блок на "Нова телевизия" той уточни, че има предвид и спечелилите и загубилите при преговорите с чешката компания кандидати.

"От разговорите вчера знам, че дружеството ("Инерком България" – бел.ред.) има изключително ясна визия откъде ще дойде кредитното финансиране", каза Дончев и уточни, че става дума за банки с международно участие. Мобилизацията на собствен ресурс е между 20 и 30%, за останалото компанията ще разчита на банково финансиране.

"Това, което знам като финална картина е, че ще се разчита на други банки, не на посочените в списъка", каза още вицепремиерът. Кои банки фигурираха в документа за финансирането на "Инерком", изпратен от чешката страна до премиера Борисов четете тук.

На въпрос за възможностите на държавата за контрол на сделката той отново посочи, че в момента няма чисто правен инструментариум. "Говорим за сфера, къдетопрекалената намеса може да ни излезе много скъпо.

В един момент може да ни излезе над милиард", каза вицепремиерът. Той посочи, че разузнаването от години е подавало информация за възможна продажба на ЧЕЗ. "Не един доклад съм чел относно очаквани промени в собствеността, кандидати, рискове и т.н.", каза той.

По отношение на евентуалното участие на държавата в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ Томислав Дончев посочи, че то първо трябва да бъде одобрено от продавача. "Към момента всички останали детайлни разговори са сметка без кръчмаря",смята той. Уточни, че държавата не е натоварвала собственика на "Инерком" Гинка Върбакова да преговаря от нейно име с компанията, а в Чехия Върбакова ще проведе предварителни разговори за възможностите. По отношение за евентуалния държавен дял в сделката той каза, че сценариите са много, но засега е най-важно да се сондират мненията в Чехия.

Вицепремиерът определи като "морален ход" подадената от енергийния министър Теменужка Петкова оставка заради познанството ѝ с Гинка Върбакова. Изтъкна, че тя по никакъв начин няма отношение към сделката, нищо че е министър на енергетиката.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини