ЕС и Япония искат сделката за свободна търговия да влезе в сила преди Брекзит

ЕС и Япония ускоряват напредъка по споразумението за свободна търговия, като планират то да влезе в сила в началото на 2019 година, в най-добрия случай - преди Великобритания да напусне Общността.

Влизането на споразумението в сила преди края на март 2019 год. бе определено като много важен приоритет от посланика на Япония по международните икономически въпроси Йоичи Судзуки, На конференция в Брюксел той визира планираната дата на Брекзит като ключва за сделката, която би обхванала автоматично и Великобритания в свугодишния преходния период. Това би осигурило на Токио необходимото време да постигне отделно търговско споразумение с Лондон.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че европейските и японски лидери могат да успеят да подпишат споразумението до лятото.  В ЕС бързото въвеждане на споразумението за свободна търговия ще зависи от сравнително ускорени дебати и одобрение в страните членки и от Европейския парламент.

Много от японките автомобилостроители работят на европейския пазар от британски бази. За тях Брекзит и бъдещите отношения между Великобритания и ЕС са,съществени заради свободната търговия между Обединеното кралство и континента. Япония ще се стреми да ратифицира сделката с ЕС до края на 2018.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини