Студената вълна в Европа сее смърт

Миналата нощ бяха поставени отрицателни температурни рекорди на много места. В Швейцария бяха измерени -36 градуса по Целзий в Глаталп, необитаемо място на надморска височина от 1850 метра. 

Температурите на много места паднаха до между -10 и -20 градуса. Очаква се температурите да останат много ниски до утре.

Студената вълна в Европа, наричана "Звярът от изток" от британските медии, "Сибирската мечка" в Холандия, "Снежното оръдие" в Швеция и "Москва-Париж" във Франция, е довела до смъртта на най-малко 47 човека.

Според преброяване на "Франс прес" студената вълна е причинила смъртта на 18 човека в Полша, шестима в Чехия, петима в Литва, по четирима във Франция и Словакия, по двама в Италия, Румъния, Сърбия и Словения и по един в Холандия и Испания. В Естония студът е взел общо седем жертви този месец.

В цяла Европа въздушният, железопътният и автомобилният транспорт бяха нарушени заради студа и снега. Много училища бяха затворени, а планински села - изолирани от света.

В Ирландия много хора се запасяват в магазините, за да се запасят с храна с наближаването на бурята "Ема". Очаква се тя да причини най-обилните снеговалежи в страната от 1982 г.

След  големи успехите на олимпийски игри в Южна Корея. Холандия сега е обхваната от мания по кънките . На места студът се усеща като -15 градуса и условията са отлични за каране на кънки. 75-годишен мъж е загинал, след падане в ледени води, пързаляйки се по тънък лед. Имало е още няколко подобни инциденти, но без жертви.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини