Гинка Върбакова е само фасада при сделката с ЧЕЗ, обяви премиерът

Собственикът на „Инерком България“ Гинка Върбакова, която се обяви за купувач на българските активи на ЧЕЗ, всъщност ще притежава само 10%. Останалата част от дела ще отиде в руско-грузински офшорки, български и руски банки. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг, след като е получил документите по сделката от чешкия премиер и веднага ги е завел в секретната секция на деловодството на Народното събрание. 

На брифинга той обяви, че „тези гадове“ са му спретнали сценарий и се опитват да го свалят от власт. "Такава ювелирна операция ни спретнаха. Използваха ситуацията, че сме в чужбина, че сме ангажирани навън и направиха тази работа", коментира Борисов. Той обаче е категоричен, че този път няма да има оставка на правителството.

Премиерът призна, че държавата няма механизъм, по който да спре сделката. Той обаче се закани „да ги гони до дупка“, като за тази цел ще използва държавните институции, българските служби и дори ще се обърне към европейските партньори, за да се стигне до реалния източник на парите.

"Ние подценихме ситуацията, сега с цялата сила на държавата ще направим каквото е необходимо. Няма да им дам да ми петнят репутацията. Сега пак искат да ме свалят от власт, с друг сценарий, с друг репутационен натиск", коментира премиерът.

Министър-председателят обяви още, че е изненадан от разминаването по отношение на участието на български банки. В документите, изпратени от Чехия, се е видяло, че две български финансови институции са се съгласили да финансират покупката. Боорисов не каза кои са двете финансови институции, но по-рано днес чешкото издание Lidove Noviny съобщи, че на база документите, представени от купувача на Надзорния съвет на CEZ, двете банки са Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Отново по думите на Борисов, тези две банки са отрекли пред него да участват. 

"Ще питам шефа на БНБ да види какви са тези писма и тези банки, които са ги изпратили. Те изцяло отричат, а в същото време чехът ми праща, че го има в документите. Нашият банков надзор да се намеси с всичка сила. Като видим резултатите ще информираме", каза Борисов.

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини