Борисов ще приеме оставката на енергийния министър

Премиерът Бойко Борисов ще приеме оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, се разбра от коментара му пред журналисти в Брюксел. По-рано днес Петкова обяви, че ще депозира оставка пред министър-председателя, като причина е, че познава от 20 години бъдещия купувач на българския бизнес на ЧЕЗ.

Борисов днес заяви, че ще приеме оставката, "за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова". Той определи енергийния министър като честен човек, но посочи, че "почтеното, правилното е, и това я посъветвах, да отиде в парламента и да си подаде оставка".

"Когато се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще решим кой да поеме поста", каза министър-председателят.

Той на няколко пъти увери, че няма как правителството да се меси в една частна сделка. "По никакъв начин ние не сме влияли, защото няма и как", каза той и посочи, че няма как да се пречи или конкурира сделка на една частна компания в Чехия. В четвъртък се разбра, че ръководството на ЧЕЗ е одобрило "Инерком груп" за купувач на българския бизнес на компанията. Предстои бъдещата сделката да бъде одобрена от българските регулатори. "Имаме Комисия за енергийно и водно регулиране, имаме Комисия за защита на конкуренцията, имаме ДАНС. Като дойде тука сделката, институциите ще си свършат работата", увери той.

Борисов добави, че през годините оглавяваните от него правителства не са били в добри отношения с електроразпределителните предприятия. "Когато са продавани електроразпределителните предприятия, ГЕРБ не е съществувала и ако някой е искал да купува дялове, както сега ни препоръчват, са имали време", добави той. По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов ("Обединени патриоти"/НФСБ) попита защо държавата няма никакви дялове в подобните на ЧЕЗ дружества.

Знаем си партньорите, но други варианти няма

Премиерът коментира и напрежението в управляващата коалиция. То беше породено от спорове между съпредседателите на "Обединени патриоти". Председателят на парламентарната група на политическата сила Волен Сидеров пък разкритикува Цветан Цветанов, като дори го нарече бивш комунист. Днес двамата се срещнаха, за да изгладят породилото се напрежение, като в разговора им се включи и вицепремиерът Валери Симеонов.

"Те не са лесни партньори, ние си ги знаем от години. Знам им характерите, кой се пали по-малко, кой повече. Търсим обаче баланс и разбирателство. Други варианти няма", каза още Борисов.​

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    3 -2
    20:13, 23 фев 2018
    Приел оставката на Петкова----- а неговата кога и кой ще приеме
  • 2
    Бо
    боже, боже
    2 -2
    23:21, 23 фев 2018

    Станахме съвсем за смях.СИК купи ЧЕЗ.Боко, ти си много зле.

  • 3
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    0 -2
    13:19, 24 фев 2018
    Тоя човек няма жена деца родители а пък много лаком бе като че ли ще живее 150 тгодини Да му подарим ДЪРЖАВАТА братя
  • 4
    Ми
    Мина
    1 0
    14:08, 24 фев 2018
    И от какъв зор ще сменя министър, след като това си е сделка между частници и държавата няма пръст там? Ми тя Нинова тогава може да свали правителството като през ден фабрикува по един конфликт на интереси за всеки министър.Това тя го може и няма спирачка да го прави.Борисов да не се води по акъла на чугуните .
Последни новини