Общинските съветници подават имуществени декларации до 23 април

В срок до 23 април 2018г. общинските съветници от Димитровград ще трябва да подават имуществени декларации пред Сметната палата. Това предвижда приетият Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Върху срока обърна внимание днес председателят на ОбС Гергана Кръстева по време на редовната февруарска сесия в зала "Гросето".

Тя допълни, че до момента такава декралация е била подавана единствено от председателите на Общински съвети. Документът следва да се подава до Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемаме на незаконно придобито имущество в София.

Кръстева препоръча на колегите си преди да го подадат, да направят справка в Агенцията по вписванията за своето имущество. Общинарите ще имат 14-дневен срок за изправяне на евентуална нередовност в декларациите.

Председателят на ОбС - Димитровград припомни, че подаването на декларации за съвместимост от местните парламентаристи ще става от 1 декември 2019 г., т. е. ще обхване съветниците, избрани при следващите местни избори. 

Несъвместимостта се отнася до съветници, които имат участие във фирма като едноличен собственик, като съдружник, акционер, управител. Касае и онези, които имат договори с Общината, с общински предприятия или с такива, в които Общината има участие, добави Кръстева.

Според нея, в доста Общински съвети хората са си прехвърлили вече дяловете, но по думите й са избързали. Създаде се напрежение, защото една институция казва едно, законът друго и настъпи хаос, смята Кръстева.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини