Минимализмът, мъдрият начин на живот

В консуматорското общество, в което живеем, е трудно да не станем жертви на материалното. Трупаме вещи, вместо спомени, а с тях идва и натрупването на енергия, която не винаги ни е от полза. Затова все повече хора предпочитат да живеят съобразно правилата на минимализма.

Те не са толкова конкретни и строги, но включват голяма част от нашия живот. Не са и трудни за изпълнение, ако сме готови на промяна и искаме да освободим място за наистина важните неща в живота.

Колкото по-малко, толкова по-малко

Първото, което трябва да направим, е да изхвърлим всички ненужни вещи и да подредим всички пространства, където често настъпва безпорядък - хладилник, гардероб, тоалетка, работно място, дамска чанта. След това идва и по-трудната част - това да се превърне в навик и да не позволяваме на хаоса да владее живота ни.

Ще бъде много по-лесно и ако всеки път, когато посегнем към дадена стока, било то храна или дреха, помислим отново дали наистина имаме нужда от нея. Доста често отговорът е отрицателен. А това влияе добре и на бюджета ни.

В кошчето

Ред трябва да вкараме и в дигиталния си свят. Спамове в имейла, ненужни приятелства в социалните мрежи, непрестанни реклами, които ни заливат отвсякъде. Време е да се отървем от тях, за да не губят времето ни без смисъл.

Да избираме качество пред количество също е едно от правилата на минимализма. Вместо да си купуваме три евтини палта, които надали ще облечем повече от два пъти, по-добре да инвестираме в едно, но точно онова, което най-добре ни приляга.

Домът на минималиста

Същото правило важи и за дома. Трябва да сме наясно кои са ни наистина необходимите вещи и да вложим повече в тях за сметка на другите. Ако готвим всеки ден, разбира се, че трябва да платим повече за печка, отколкото за домашно кино.

А и домът не трябва да се превръща в склад. Той е място за живеене. Затова наистина в него трябва да има място. За нас, а не за всички онези ненужни вещи, които все не ни се иска да хвърляме.

Няма време

Както се чистим от вещи, така трябва да почистим и графика си от всички онези дейности, чиято добавена стойност не е достатъчна, за да ни отнемат от времето. И никога не трябва да позволяваме парите да са тези, които да контролират живота ни.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Kn
    Knutt Olafson
    1 0
    09:02, 26 фев 2018
    Минимализмът е успокоение за безпаричните!
Последни новини