Почит към езика-младежка акция в сградата на общината

За трета поредна година Арт движение КРЪГ организира младежка акция, посветена на Международния ден на майчиния език и езиковото многообразие. Темата на ЮНЕСКО за 2018 година е: „Приносът на езиковото многообразие и многоезичието за устойчивото развитие”. Под надслов „Почит към езика” 21 деца и тийнейджъри от 7 до 13 години поздравяват екипа на Община Кърджали на 21 февруари /сряда/ с изложба във фоайето на общината, посветена на езиковото многообразие.Изложбата ще бъде открита в 11:45 във фоайето на Община Кърджали, а кметът инж. Хасан Азис ще поздрави организатори и участници от името на екипа си.

В три последователни инсталации с помощта на експерти са разработени и експонирани различни текстови и визуални концепции за многообразния свят на езиците. Гостите ще видят написани и изрисувани на езика, от който произлизат, „крилати фрази” и мисли на световни автори и учени на френски, английски, латински, турски, португалски, иврит, японски и др. езици в превод на български.Erst denken, dann handeln - Първо мисли, после действай, казват немците, за древните латини в сила е правилото: Serva me, servabo te - Спаси ме и аз ще те спася, а според древните евреи -Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум – никой. Визуалната инсталация съдържа специална част с мисъл на един от най-великите философи в света Лудвиг Витгенщайн „Границите на моя език са граници на моя свят” – в превод на 14 езика. В отделна инсталация са представени „20 думи, останали от езика на Хан Аспарух” и „20 от най-старите думи в турския език, използвани в българския”, като At, ат – силен кон, Aferim, аферим – браво (от персийски), Babayiğit, бабаит – юнак, мъжага (от турски), Balta, балтия – брадва (от турски), Bol, бол – много (от турски), Mangiz, мангизи – пари (от турското mangır) и т.н.

На Международния ден на майчиния език Организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО и агенциите на ООН насърчават по целия свят провеждане на събития, чрез които се популяризира езиковото и културното многообразие. Посланието към хората е да поддържат знаенето на майчиния си език, докато учат и използват повече от един език. Правителствата и гражданските движения обявявят на този ден политики за подкрепа за езиковото многообразие и насърчаване на езиковото обучение, като акцентират и върху малцинствените езици. Експертите смятат, че без мерки за защита и насърчаване на използването на малцинствените езици, половината от езиците, които се говорят днес в света, може да изчезнат в близките 50 години.

Това съобщиха от Арт-движение Кръг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини