Процедурите за покупка на самолети и бронирани машини тръгват до края на март, обяви военният министър

Процедурите за покупка на нови самолети и бронирани машини за армията ще тръгнат до края на март, когато в Министерския съвет ще бъде внесено предложение за параметрите им, се разбра днес от интервю на военния министър Красимир Каракачанов пред БНТ. Следващата стъпка е парламентът да одобри отпускането на поисканите средства.

Военният министър поясни, че ще има промяна в условията за самолетите и като задължително условие няма да присъства това да са нови. Според Каракачанов така ще се получат повече оферти, от които да се избере най-добрата.

По отношение на покупката на нови кораби, която се провали, след като избраната фирма се отказа, недоволна от финансовите условия, той допълни, че с предвидените под 700 млн. лева няма как да се купят два плавателни съда с нужното въоръжение.

Според него тези средства трябва да се дадат за модернизация на съществуващите фрегати. В същото време било нужно да се поискат оферти от производители, за да стане ясно колко пари са нужни към днешна дата, тъй като последните разчети са от 2015 година. Като задължително условие ще се постави корабите да се произвеждат в България.

Няма да дам 3.5 млрд. за отбиване на номера

Красимир Каракачанов повтори, че не приема твърденията на президента, че модернизацията е прекратена от сегашното правителство. "Към това, което заварихме - за флота и авиацията, добавихме и проекта за сухопътни войски. "Това, че има решения, които не се харесват на президента, е друга тема", допълни той.

Красимир Каракачанов посочи, че става дума за проекти на стойност над 3.5 млрд. лева, които нямал право да ги хвърли "ей така на бегом, за да отбие номера". Според него подобни разходи в миналото е имало и в резултат има купена нова техника, която не се използва.

Като успехи на сегашното ръководство на армията и правителството военният министър посочи увеличението на заплатите, излизането на търговските дружества на министерството на печалба и фактът, че Военномедицинска академия няма задължения.

Между 6 и 12 месеца ще е доброволната военна служба

Попитан за срока на доброволната военна служба, план за въвеждането на която вече се изготвя в Министерството на отбраната, Каракачанов каза, че тя ще е между 6 и 12 месеца в зависимост от желанието на кандидата и спецификата на службата. Изискването към кандидатите ще е да имат навършени определени години и физическа подготовка, която ще се доказва с изпити. Идеята е миналите през доброволната военна служба да имат предимство при кандидатстване за работа в Министерството на отбраната и МВР.

Сред Патриотите имало недоразумения, но не и проблеми

На въпрос за отношенията в коалицията "Обединени патриоти" Каракачанов каза, че вчера се е провел политически съвет и неговото виждане е, че има недоразумения и разминавания, но не и проблеми. "Предпочитам нещата в коалицията да се изясняват вътре, а не през медиите", аргументира той отказа си да даде повече подробности.

Попитан дали темата с искане на оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова е обсъждана на съвета, Каракачанов каза, че такъв въпрос не е разискван. "Темата със смяната на министър е деликатна. Не може лекомислено да се хвърля в публичното пространство", допълни той.

По повод изказването на съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, че на следващите избори партиите от коалицията ще участват поотделно, Каракачанов каза, че здравият разум изисква едно толкова дълго търсено обединение да продължи да съществува. "С повече разум и по-малко емоции това ще стане", смята вицепремиерът.

Нямало данни "Газпром" да пречи на добива на газ от България

Попитан дали като вицепремиер с ресор силови ведомства има данни "Газпром" да пречи за добива ва нефт и газ в България, Каракачанов, ката че няма информация някой целенасочено да прави нещо такова. Твърдението за руската намеса отново дойде от Валери Симеонов. За Каракачанов е проблем, че така и на хората не е било обяснено каква е разликата при добив на газ при конвенционалния метод и чрез шисти.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини