2325 лв. трябват на четиричленно домакинство за издръжка

2325 лева е необходимата сума за издръжка на четиричленно домакинство в страната. Това стана ясно по време на пресконференция в КНСБ, на която бяха представени данните за последното четиримесечие на миналата година на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ. 581 лв. е издръжката на един човек в четиричленно домакинство.

Средствата са необходими за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт, почивка спрямо средните български стандарти. Основен принос за повишаването на издръжката имат хранителните стоки с ръст от 3,9% на годишна база, при нехранителните стоки ръстът се задържа на относително по-ниски нива 1,1%. За софиянци издръжката за четиричленно семейство е 3023 лв. или с 30% по-висока от тази в страната. 756 лв. са необходими за издръжката на един човек в София. Така, за да формира подобен доход е необходима заплата от 1512 лв., но реално получаваните средства са с 24% по-ниски или 1151 лв. по данни на НСИ.

От КНСБ отчитат бързо доближаване на цените до средните ценови равнища в ЕС. Така хранителните стоки у нас достигат 71% от средното равнище в ЕС, тези за електроенергия 64,6%, до 66.5% са разходите за транспорт. Но за разлика от цените доходите на хората не достигат средноевропейските. Така у нас средните доходи са с пет пъти по-ниски от тези във Франция и Холандия и шест пъти по-ниско от Германия.

27.1% от домакинствата или 1,955 млн. лица са с общ доход до 314 лв., каквато е официалната линия на бедност. Спрямо миналата година се отчита намаление с 80 хиляди души.

45.1% от домакинствата са с общ доход на едно лице от линията на бедност до необходимите средства за живот или около 3,253 хил. лица или намаление с 252 хил. лица.

27.8% от домакинствата са общ доход на едно лице над издръжката на живот 581 лв., а това представлява около 2 млн. лица.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини