Снимка на един атом, видим с невъоръжено око

Квантовият физик Дейвид Надлингер от Университета в Оксфорд направи снимка, която би била невъзможна само преди няколко години - на атом, стоящ в електрическо поле и видим с невъоръжено око.

Невероятната снимка, озаглавен "Единичен атом в йонен капан", наскоро спечели голямата награда в конкурса за научна фотография и изображения на Британския съвет за инженерни и физически научни изследвания (EPSRC). 

Ако трябва да бъдем съвсям точни, на снимката не е точно атомът, а по-скоро светлината, излъчвана от него, докато е във възбуден вид. За сравняние при фотографията обикновено се заснема отразената от предметите светлина, но и излъчвана понякога ( като снимките на светещите уличчни лампи нощем).

"Единичен атом в йонeн капан", от Дейвид Надлингер от Университета в Оксфорд, показва атом, държан от полетата, излъчвани от металните електроди около него. Разстоянието между върховете на иглите е около два милиметра.

Когато се осветява от лазер с точния синьо-виолетов цвят, атомът абсорбира и излъчва светлинни частици достатъчно бързо, за да буде заснет с обикновена камера с продължителна експонация. Наградената снимка е направена през стъклото на ултра-високата вакуумна камера, в която се намира йонният капан.

Лазерно охладeните атомни йони осигуряват истинска платформа за изследване и овладяване на уникалните свойства на квантовата физика. Те могат да служат като изключително точни часовници и сензори или  като градивни елементи за бъдещите квантови компютри.

"Идеята да се види един единствен атом с невъоръжено око ми хрумна като прекрасно директен и интуитивен мост между невидимия квантов свят и нашата макроскопична реалност", споделя авторът.

"Изчислението на обратната страна на плик показа, че числата са на моя страна и когато пристигнах в лабораторията с фотоапарат и стативив един тих неделен следобед, бях възнаграден с тази снимка на малка, бледо синя точка "

Ако искате, можете да последвате неговите открития, малки или големи - в Twitter.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини