Великобритания: Атаката с NotPetya е на руските военни срещу Украйна

Министерството на външните работи на Великобритания обяви, че Русия е отговорна за кибератаката с малуера NotPetya през юни 2017 год. Това се казва в изявление на зам-министъра Тарик Ахмад, публикувано на сайта на британското правителство. За разрушителната атака "с почти пълна сигурност"  са отговорни руските военни, според.британското ведомство за киберсигурност.

Решението публично да бъде обвинена за кибератаката Русия идва да подчертае факта, че Великобритания и нейните съюзници няма да се примиряват с вредоносна дейност в информационната сфера, се казва в документа. Основната цел на атаката е била дезорганизация, като тя е била насочена към финансовия, енергийния сектор и правителството на Украйна.

"Атаката е свидетелство за пренебрегването на суверенитета на Украйна. Това безрасъдно действие наруши работата на организации в Европа, което струваше милиони паунди", каза Ахмад.

Външното министерство на Великобритания призовава Русия да "бъде отговорен член на международната общност, за какъвто счита себе си, а не да опитва тайно да я руши".

Първоначално идентифициран като Petya.A, зловредният код атакува на 27 юни 2017 год. кюмпютри в Украйна във финансовата сфера, енергетиката, държавни органи, транспортни компании и други организации. Работата на компютрите бе блокирана, а исканият откуп за пускането на компютър бе около $300 в биткоини. Засегнати бяха и руски компании, сред които "Роснефт", "Башнефт" и металургичната Evraz. Атаката се разпространи и в други страни, като най-силно засегнати бяха Италия, Израел, Сърбия, Унгария, Румъния, Полша, Аржентина, Чехия и Германия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини