Разбиха българска банда, пренасяла дрога в буркани за Австрия

     Десетима българи са с повдигнати обвинения от  Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за производство на наркотици, трафик на дрогата в Австрия и разпространението й  в столицата Виена.

    Групата е неутрализирана на 13 февруари тпри едновременна операция на ГДБОП, ТС БОП-Стара Загора и Специализирана прокуратура в Казанлък, с. Енина и гр. Крън, както и на полицията във Виена.

    Двама от групата – ръководителят и един от куриерите, са задържани в австрийската столица в момент на доставяне и получаване на пратка. В Австрия са хванати поне още три лица, за които има данни, че са съпричастни с дейността на групата, но които не са свързани с разследването в България.

    Събраните доказателства сочат, че наркобандата групата е произвеждала и пласирала в

    Австрия марихуана, амфетамин и метаамфетамин (пико) от януари миналата година. Четирима от участниците се грижели за отглеждането на индийския коноп в  в с. Енина и близката вилна зона. Растенията засаждали в саксии, използвали торове и препарати за ускоряване на растежа им и за подсилване на цъфтежа.

    Производството било организирано в неголеми количества и  на повече места. Тази тактика е приложена с идеята, в случай на полицейска атака, загубите да са колбкото се може по-малки.

    След брането, стръковете  били изсушавани по домовете на участниците, а готовата марихуана- затваряна в буркани. Така било избегнато разнасянето на специфичната миризма при транспротирането към Австрия.

    Целият процес бил зорко наблюдаван ежедневно от ръководителя и организатор на групата. Указания по схемата били давани по телефона от Австрия от Виена, където той живеел и пласирал наркотици сред българите в австрийската столица. За целта групата била снабдена и с австрийски СИМ карти. В България ръководителят идвал с микробус или с ван с австрийска регистрация само, за да вземе необходимото количество наркотици и да ги прекара в Австрия.

    С незаконния трафик се занимавал и участник групата, чийто близък преди време бе задържан за трафик на 74 кг хероин за Испания.

    Финансирането на наркопроизводството е ставало най-често с пари, изпращани от Виена чрез фирма за парични преводи. В други случаи са били купувани автомобили втора употреба, внасяни са в България и са продавани.

    Днес спец.прокуратурата наложи на арестуваните в България участници от  групата задържане до 72 часа. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на

    „Задържане под стража“ за всеки от тях. Предстои предявяване на обвиненията на двамата задържани в Австрия.

     Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини