894 000 са европарите за саниране, заявленията до 15 май

894 000 лева са парите за енергийна ефективност за Хасково по оперативна програма „Региони в растеж“ стана ясно на информационната среща в общината тази вечер. В зала „Хасково“ бяха дошли доста хора, повечето чакащи безплатно саниране по националната програма.

Срещата бе открита от заместник кмета Велин Балкански, а разяснения по програмата дадоха Надежда Иванова и Гергана Камбурова.

По програмата могат да кандидатстват многофамилни жилищни сгради с до 35 апартамента, строени по индустриален способ преди 1999 година. Заявления от сдружения на собствениците могат да се подават до 15 май. Безвъзмездната помощ е 100 процента, като е необходимо съгласие на 100 процента от собствениците.

Парите по програмата – 894 000 лева изглеждат малко на фона на десетките милиони по националната програма в Хасково. Но през 2019 година финансирането ще бъде преразгледано и е възможно бюджетът за Хасково да бъде увеличен. По европейската програма ще се изпълняват същите задължителни мерки за енергийна ефективност, залегнали и по националната програма.

Чакащите договор с Българската банка за развитие, която финансира безплатното саниране по националната програма, ще могат да кандидатстват и по европейската. Те няма да губят реда си по старата програма, разясниха от общината. Което се случи първо.

Все още няма яснота за чакащите сдружения, сключили договор с общината през 2016 година. Необходимо е първо да бъдат приключени дейностите по сградите с договори от 2015-а, при това в цялата страна, преди да се пристъпи към финансиране на договорите от 2016-а, разясниха още от общината.   

Подробности можете да видите в сайта на общината или на тел. 038/603 393.

Тодор Кръшков


8 Коментара

Хороскоп за 21.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини