Задачата с момченцето и роклята му е фейк

    Снимка на задача по математика в помагало за първи клас разбуни духовете през последните часове.

    „Панталонките на момченцето струват 10 лв, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?“, гласи условието на задачата.

    „Учебното помагало "Курс по математика за 1. клас" е на издателство “Сънрей“ и на него пише, че е одобрено от МОН и е съвместимо с учебната програма за 2017/2018 г. 

    Заместник-министърът по образованието Деница Сачева заяви за столични медии, че се извършва проверка по случая и одобряването на помагалото. Тя обаче посочи, че МОН не е одобрявало точно съответното помагало, а друго на същия авторски колектив, и то преди години.

    В същото време обаче в социалните мрежи тръгна отпорна вълна срещу снимката със задачата, която предупреждава, че става въпрос за фейк, понеже никъде на нея не е посочена конкретика за издателството. Преподаватели и директори качват снимки на оригиналния текст и за сравнение снимка на подправената страница.

    „Една глупост циркулира във Фб от сутринта - задача по математика с момченце и рокличка. Разбира се, фалшива история. Толкова е елементарно.
    Тази истерия и търсене на сензации пречат на българското образование.”, предупреждава директорът на 51 СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров във Фейсбук страницата си. Предупреждения за фалшификата се появиха и в други профили. Някои дори заподозряха джендър в темата и предположиха, че е пусната като удар срещу Истанбулската конвенция.

    фейк. (англ. fake) неистински, фалшив.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини