Създадоха дървесина здрава като стоманата

Учени разработиха нов вид супердървесина 10 пъти по-здрава от обикновената. Иновацията би могла да се превърне в естествен и евтин заместител на стоманата и други материали.

Ключова за суперздравата дървесина е обработката със специален химикал, последвана от топлинна компресия. Получените в резултат химически връзки правят дървесината достатъчно здрава, за да бъде използвана за производството на автомобили някой ден.

От нея биха могли да се правят и брони – учените изстреляли куршуми към новия материал и установили, че те засядат в него, вместо да преминат и излязат през другия му край, както се случва с обикновената дървесина.

Супердървесината ще се превърне в конкуренция на стоманата, дори на титаниевите сплави, тъй като е здрава и издържлива. Тя е сравнима дори с въглеродните нишки, но далеч не е толкова скъпа.

Новият материал е здрав като стоманата, но 6 пъти по-лек. За разбиването му е нужна 10 пъти повече енергия, в сравнение с обикновеното дърво. Той може дори да се моделира и огъва в началото на процеса.

Самият процес се състои от два етапа. Пръво, естествената дървесина се вари в смес от натриев хидроксид и натриев сулфит. Процесът наподобява този за производството на дървесна каша за хартия.

След това дървесината преминава през компресия, за да бъдат елиминирани стените между отделните клетки. За изграждането на нови химически връзки се използва топлина, докато дървесината продължава да се компресира.

Тези процеси отстраняват определени полимери, променяйки дървото, като в същото време съхраняват други жизненоважни за здравината на материала полимери.

В крайна сметка закаляването на дървото се дължи на големия брой въглеродни атоми, свързани с нановлакната целулоза в дървото.

Химичната реакция е сложна, но самата процедура е проста и евтина – и тъй като дървесината буквално расте по дърветата, новият материал е обещаващ кандидат за заместител на стоманата, титановите сплави и други материали в редица ситуации.

Процесът работи с няколко различни вида дървесина.

Получената супердървесина е здрава, издържлива и лека, но е изключително плътна, устойчива на компресия и надрасквания и дори отблъсква влагата.

Освен в автомобило- и самолетостроенето, новият материал може да се използва и за производство на мебели.

Ще мине време, обаче, преди първият дървен самолет да прелети над главите ни.

Следващата стъпка е по-широкомащабно производство и ускоряване на процеса, макар че според учените това не представлява никакъв проблем.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини