Общинарите в страната са притеснени от текст в антикорупционния закон

Днес в Ловеч се събират председателите на общинските съвети от цялата страна, за да проведат съвместно заседание. Общинарите ще обсъдят текст от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който засяга Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде БНР.

Председателят на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) Красимира Германова заяви, че съветниците са притеснени от параграф 19 от Закона за предотвратяване на корупцията.

По думите на Германова в текста има точка, която предвижда ограничения на общинските съветници - те да не могат да бъдат ЕТ, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия.

"Нас не ни притеснява този факт, че имаме такава забрана или ограничение. Притеснява ни, че в разпоредбата е посочено едно общо понятие за договори с общината, търговски дружества с общинско участие или общински предприятия без да се прави разграничение или конкретизация на тези договори. В общия смисъл е и договор за наем на помещение. Имаме много лични лекари, които са общински съветници - те имат подписани договори за наем за кабинета, в който обслужват местната общност. Понякога това са договори за извършване на ремонтни дейности посредством някаква спечелена поръчка. Такива договори може да бъдат и в курортните населени места и не само, договори, сключени при отдаване на временно преместваеми обекти, договори за търговска площ."

Германова акцентира, че общинарите не са против ограниченията, но тези ограничения трябва да се конкретизират.

Очаква се председателите на общинските съвети да изготвят становище по параграф 19 от антикорупционния закон.

В хода на заседанието председателите на общинските съвети у нас ще обсъдят и отчета за дейността на НАПОС за 2017 г., бюджета на НАПОС за 2018 г. и организационни въпроси.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    кой
    8 -2
    11:25, 8 фев 2018
    Кой може да е притеснен, освен кмета и шайката ГЕРБ!
Последни новини