За първи път откриха планети извън Млечния път и те са хиляди

За първи път астрономите откриха планети извън нашата галактика, съобщи Science Daily.

Откритието е описано в статия в Astrophysical Journal Letters.

Досега са открити 3728 екзопланети, които се намират в 2794 системи, в които 622 са повече от една планета.

Сега с помощта на гравитационни лещи на квазари учените успяха да намерят планети и извън Млечния път.

Откритите планети се намират на разстояние 3,8 милиарда светлинни години от Земята.

"Тази галактика е на 3,8 милиарда светлинни години от нас и няма възможност да видят директно планетатите, дори и с най-мощните телескопи, които можем да си представим", - отбелязват авторите на статията.

Подобно на обикновена леща, която променя посоката на светлинните лъчи, един масивен астрономически обект като звезда може с гравитационното си поле да промени посоката и да фокусира електромагнитното излъчване.

Обикновено като леща се използват много големи обекти като галактики или дори галактични купове, които променят посоката на светлината от наблюдавания обект, разположен зад лещата. В новото изследване се използват квазари, което значително намалява мащаба на лещата. Квазарите са най-ярките източници на лъчение, които се захранват от свръмасивната черна дупка в ядрата на галактиките.

И при двата варианта лещи се използват транзитния метод за откриване на планети. Когато една планета минава пред звезда спямо наблюдателя, светлината на звездата се променя съответно и учените могат да определят присъствието на планетата.

Анализирайки данните учените откриват енергийни промени, които могат да бъдат обяснени с наличието на две хиляди несвързани планети, с маси, които варират от масата на Луната до тази на Юпитер.

С помощта на гравитационните лещи на квазари учените откриха вече 53 планети в Млечния път, но сега за първи път успяват да открият признаци за съществуването на планети и в други галактики. 

Това откритие извежда изследването на космоса до наистина ново ниво.

Източник: nauka.offnews

Хороскоп за 21.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини