Българската икономика се движи от ръста на бюджетните заплати, твърди Еврокомисията

"Растежът на българската икономика остава солиден. За 2017 г. оценката ни за реалния ръст на БВП е 3.8% и заслуга за това имат основно потреблението и инвестициите. По-високите нива на потребление са подхранвани предимно от силното повишаване на заплатите, свързано с трудните условия на трудовия пазар и вдигането на заплащането в публичния сектор."

Така Европейската комисия описва накратко предварителните си оценки за изминалата и прогнозата как ще се представи България през новата година.

От националния доклад се вижда, че 2016 г. е смятана за най-силната откъм икономически ръст (3.9%), но след това започва леко забавяне на растежа - 3.8% през 2017 г., 3.7% през настоящата и 3.5% догодина.

Що се отнася до инфлацията, на годишна база тя е преминала от дефлация (-1.3% годишно) към обезценяване от 1.2% през миналата. За 2018 г. зимната прогноза на Европейската комисия е за 1.4%, а за 2019 г. се очаква инфлация от 1.5%. Основната причина тук са по-високите цени в енергетиката и битовите услуги, включително нарасналите административни цени на комуналните компании. Очакванията за бавно растяща инфлация са аргументирани от допускането, че цените на петрола ще растат, както и че ще има увеличаване на разполагаемия доход на домакинствата.

Увеличаване на инвестициите се регистрира предимно в публичния сектор - най-вече благодарение на подкрепяни от ЕС инвестиционни програми, подпомагащи капиталовите разходи на правителството. Публичните инвестиции през настоящата година ще растат отново предимно благодарение на еврофондовете.

Износът от България, на който се разчита да помогне на икономиката, всъщност има - след много силните резултати от 2016 г. - нетно отрицателен принос към ръста на БВП на България за 2017 г. Причината е, че вносът се е увеличавал по-бързо заради повишеното вътрешно потребление. Именно то ще остане основният двигател на икономиката и през 2018 г., а приносът на износа ще стане положителен "едва през 2019 г.". Преди това - през 2018 г. - ръстът основно ще остане зависим от инвестиции и частно потребление.

В ЕС - най-бързият растеж от 10 години

Темповете на растеж в еврозоната и ЕС през изминалата година надхвърлиха очакванията с продължаването на прехода от възстановяване към икономически растеж. Според оценките икономиките както в еврозоната, така и в ЕС като цяло са отбелязали растеж от 2.4 % през 2017 г., което представлява най-бързият темп за последното десетилетие. Очаква се силните резултати да продължат през 2018 и 2019 г., като в еврозоната и ЕС бъде постигнат растеж от съответно 2.3% и 2.0%", се казва в зимната прогноза.

Сегашната оценка за растежа на БВП през 2017 г. от 2.4% надхвърля предвижданията в есенната икономическа прогноза от ноември за растеж от 2.2% в еврозоната и 2.3% в ЕС. Прогнозният растеж за 2018 и 2019 г. на икономиките както в еврозоната, така и в ЕС като цяло също претърпя увеличение след ноември — от 2.1% на 2.3% за текущата година и от 1.9% на 2.0% за 2019 г.

Прогнозната инфлация се запазва умерена

Очаква се същинската инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията и непреработените храни, да се запази умерена в условията на бавно възстановяване от стагнацията на пазара на труда и все още слаб натиск за увеличаване на заплатите. Общата инфлация ще продължи да се влияе значително от цените на енергията и се очаква леко да се увеличи. През 2017 г. инфлацията в еврозоната достигна 1.5%. Според прогнозите това равнище ще се запази през 2018 г., а през 2019 г. ще се увеличи на 1.6%.

Рисковете изглеждат балансирани

Рисковете за прогнозирания растеж остават до голяма степен балансирани. Възможно е икономическият растеж да надхвърли очакванията в краткосрочен план в съзвучие с положителните икономически нагласи. В средносрочен план високите цени на активите на световния пазар могат да се повлияят неблагоприятно от евентуална преоценка на рисковете и основните икономически показатели. Продължават да са налице рисковете с неблагоприятен ефект, свързани с неясния изход от преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС, както и свързаните с геополитическо напрежение и възприемане на по-национално ориентирани и протекционистки политики.


Източник: dnevnik.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини