6-години след потопа, Бисер без спомен за трагедията

Днес се навършват точно шест години от мразовитото утро на 6-ти февруари на 2012 година в село Бисер. Тогава след няколко денонощия дъжд Хасковски регион беше залят от придошли реки и водоеми.

Язовирът край село Иваново скъса стена и хиляди кубици вода пометоха всичко по пътя си. В утрото на снежния 6-ти февруари 11 души от региона загубиха живота си в талазите, шест от тях, сред които и семейство, от с. Бисер. Тогава водната стихия остави и много хора без дом, а местните нарекоха 6-ти февруари „Денят на потопа“.

За първи път тази година обаче селото Бисер остава без спомен за своите жертви, дадени заради човешката небрежност, институционалното безхаберие и силата на природата.

За първи път от шест години насам в местната църква не беше отслужена панихида. „От близките на загиналите вече почти никой не останал в селото. Само едно семейство има. То ще си почете годишнината в тесен кръг. Хората казват, че не искат вече чернилки и тъжни спомени да ги спохождат. Затова и решихме тази година да няма отбелязване нито в църквата, нито с курбан.“, разказа кмета на село Бисер Валентин Найденов. Той обясни, че 20 от порутените къщи от потопа все още стоят, хората водят дела за това. Това обаче са постройки, които не са били основно жилище за местните. Още след като бедствието поутихна благотворителната кампания на БЧК и с пари от ГЕРБ бяха вдигнати наново 34 къщи, припомни селският управник.

Равносметката шест години по-късно показва обаче, че единствен виновник за трагедията, според разследването досега, е областният управител на Хасково по онова време Ирена Узунова. Делото за вината й обаче забоксува и в момента е върнато за доразследване. А бисерчани са категорични, че ексгубернаторката е последният представител на институция, който трябва да носи вината за "черния" 6-ти февруари. Хората направиха подписка в нейна защита и продължават да стоят на тази позиция, коментира кметът на селото.

През март месец предстои да стартират повечето граждански дела, които бисерчани водят срещу община Харманли и Министерството на отбраната-собственици на несъществуващия вече язовир Иваново. А през това време кметството в селото се стяга да разчисти речното корито от подкаралите върби и саморасляци. Те ще бъдат дадени за огрев на населението, посочи още Валентин Найденов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Jo
    John
    15 -6
    14:03, 6 фев 2018
    поне заглавията си пишете без грешки, то пълнежа отдолу отдавна не става за четене...
  • 2
    Jo
    journalista
    0 0
    15:28, 6 фев 2018
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    11 0
    18:41, 6 фев 2018
    Бисер помни всичко!Вие не помните.Бившия кмет на Бисер написа книга за селото и в предговора предупреждава ,че Ивановския язовир може да залее селото!Позна Павката. Само че безхаберни политици не им пука за нищо!България загива!ГЕРБ богатеят!
  • 4
    Ха
    Хасковлия
    5 -2
    19:38, 6 фев 2018
    Ирена Узунова като единствен обвиняем за трагедията вместо осъдена и само заради здравословното си състояние да не е в затвора в момента е шеф на болницата.Срам,Боко,срам!
Последни новини