Културният институт във Виена направи дарение на първомайското читалище

    Българският културен институт във Виена „Дом „Витгенщайн“ направи огромно дарение на библиотеката на читалище „Кирил и Методий“ - Първомай.

    Предложението е получено с посредничеството на Съюза на читалищните дейци Николай Дойнов под формата на писмо- покана от проф. д-р Румяна Конева – директор на Български културен институт „Дом Витгенщайн”. Ръководеният от нея Институт дари от своя ценен книжен фонд значителен брой библиотечни единици на впечатляваща стойност. Наред с това в поканата е била предвидена и културна програма за четирима читалищни дейци.

    Проф. Конева и всички служители посрещнаха радупно групата от България и се включиха в подбора на книгите.

    Актът на подписване на дарението бе организиран и официално осъществен в тържествената зала на Дома. Подписи и печати бяха положени от проф. Конева и председателя на читалището Иван Караславов.
    Договорено беше второ дарение и съвместни инициативи на Дом „Витгенщайн“ и читалището в Първомай.

    От 1978г Българският културен институт функционира като разширена културна служба към посолството на България във Виена. Той се помещава в сграда, е проектирана в годините 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн - Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн. Домът се превръща в център на културния живот на Виена. От 1971г. къщата е паметник на културата.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      12
      123
      7 0
      21:20, 2 фев 2018
      Ех ,тоя незаменим пенсионер бее!
      • Оф
        ОФ
        3 0
        09:19, 4 фев 2018
        И той като незаменимата си шефка от общината К. Николова
    • 2
      Че
      Черноризец Хейтър
      2 0
      05:38, 6 фев 2018
      Какъв к..* дири още този пенсионер там?!? Толкова по-кадърни и млади има от него. Цял живот ходи по перваза ... Леката и меката
    Последни новини