Държава и община безсилни пред опасно наклонено дърво в Хасково

Изображение 1 от 4

    Държавни структури и общината се оказаха безсилни да се справят с опасно наклонено дърво на ул. „Захари Стоянов“ в Хасково. Абсурдната на пръв поглед ситуация лъсна след силните ветрове преди две седмици, когато 15-метрова акация в имота на номер 15 се килна опасно и почти опря в съседната къща, а клоните й се оплетоха в жиците на Енергото.

    Съседката Мария Вълкова обходила всички институции, които й дошли наум – „Екопрогрес“, община, ЕВН, пожарна, но никой не се наел да отсече опасното дърво.

    „Идваха, гледаха, съгласяваха се, че дървото трябва да се премахне, защото е опасно и може да стане инцидент и … си тръгваха. Необходима била вишка. Всички тези институции имат вишки“, разказа жената.

    Дървото е в празен парцел, собственост на старозагорска фирма. Единственият резултат от ходенето по мъките на хасковлийката било писмо от общината до тази фирма, с копие до нея. В писмото се казва, че от общината са направили проверка на място и са установили, че дървото е опасно наклонено и при снеговалеж или вятър може да възникнат опасни инциденти. От общината дават срок до 9 февруари собственикът да премахне опасното дърво.

    9 февруари обаче е петък следваща седмица.

    „Настояваме дървото да се премахне веднага. И това не е каприз. Ако рухне, вероятно ще изпочупи стъклата на терасата ни, но това не е голямата беля. При вятър със сигурност ще скъса жиците, а точно отдолу редовно играят деца. Гоним ги да отидат някъде надалеч, но това са деца. А и не можем да стоим на пътя пред къщата непрекъснато. Прогнозата за събота и неделя е валежи вятър. Дървото няма да устои. Ако се скъсат жиците, и отдолу има човек или автомобил, ще стане голяма беля“, смята Вълчо Стефанов.

    Съседите са се насъбрали и оглеждат опасно наклоненото дърво и недоумяват как така цялата държава и община се оказват безсилни пред едно дърво.    

    „Идваха и от EVN. Извиках ги, защото те ще са най-потърпевши при рухването на акацията“, разказа Мария Вълкова.

    Хората на Енергото дошли, огледали, чесали се по главата и… си тръгнали. Те също били на мнение, че дървото е опасно и трябва да бъде премахнато. Но да го направи някой друг.

    От община Хасково обясниха, че: първо – нямали право да влизат в частен имот, и второ – опитали все пак да отсекат дървото, но се оказало невъзможно. Вишката им не можела да влезе в парцела по стръмното, за тази работа бил необходим алпинист, който да подходи към обекта откъм покрива на къщата. А в общината нямало алпинисти.

    Коментар: Надмощието на едно дърво

    Haskovo.net и eTV призоваха вчера пожарната да се намеси, защото за разлика от общината, огнеборците могат да навлизат в частни имоти при опасност. Шефове на пожарната огледаха вчера следобед дървото и също заключиха, че работата е невъзможна. Обяснението бе дълго и подробно. Когато се обяснява защо няма да бъде свършена една работа, обясненията винаги са дълги и подробни.

    Така се оказва, че „делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се“.

    И в случая става дума за една акация. Ами ако беше дъб?

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Гр
      гражданин
      49 -3
      07:20, 2 фев 2018

      Това е такава излагация.Обяснете ми моля ви за какво издържаме тези институции като не може някой да свърши една елементарна работа?Дървото би следвало да се премахне със съвместните усилия на Екопрогрес( боже, как измислиха тази дума!) и Пожарната.А Общината трябва да се закрие!

      • Те
        тео
        5 -22
        08:49, 2 фев 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Jo
        John
        13 -1
        09:47, 2 фев 2018
        ама, верно ли?

        пред очите ми общината развали къщата на един съсед на кота нула защото беше опоскана от години от децата на орки за мат`рял, после този мат`рял го прибраха същите орки, не можела значи общината...ама, ако искаш сам да отрежеш дърво в собствения си имот трябва да платиш на общината и да чакаш разрешение!
      • Ah
        aha
        4 0
        17:17, 2 фев 2018
        Това се нарича държавна колективна безотговорност!
    • 2
      Со
      Социална
      7 -27
      07:37, 2 фев 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ха
        Хасково
        20 -6
        07:47, 2 фев 2018
        Много си отворен/а защото не си ти в опастност . Тези институции като виждат , че това дърво е опасно , а собствениците на имота липсват естественно ще го премахнат .
    • 3
      Хм
      хм
      17 -1
      08:01, 2 фев 2018

      Като гледам на снимките това май най-много касае енергото.Те къде се скриха?

    • 4
      Не
      некадърни сте
      24 -2
      09:07, 2 фев 2018
      Драги служители от Общината,че Екопрогрес нали е точно за това,когато иматакива случай да помогнат на гражданите ,та нали гражданите ви дават заплатите и бонусите и отпуските и кафетата с които се наливате по цял ден.А що се касае за дворовете на блоковете и кооперациите те са на общината и това е ваша грижа,дори вие трябва да извършвате периодични проверки.Когато давате застрояване в тези райони ,случайно да не питате живущите в блока .Вършете си работата господа !В противен случай ние ще си свършим нашета работа.
      • Ст
        странен
        3 -3
        09:27, 2 фев 2018
        Община- общински имот! Не може да се влиза в частен, но.... при следващата буря звънят на 112 и казват, че има наклонено дърво и ще падне и от защитан на населението ще дойдат. Друг е въпросът, че ако го кълцат от страната да достъп, то ще падне в къщата.... това е проблемът според мен
    • 5
      Па
      Павлов
      6 -5
      09:16, 2 фев 2018
      И що не го отсекат сами?
      • Ко
        Колева
        18 -3
        09:27, 2 фев 2018
        Защото тогава бързо, бързо и без обяснения ще ги глобят!
    • 6
      Еж
      ЕЖКО- БЕЖКО
      14 -7
      09:29, 2 фев 2018
      По горе един тарикат пак говори за социализма ало тео ако беше при социализма дървото за нула време щеше да е ликвидирано Но сега всички институции са пълни с евроатлантици и мислят по европейски за това ще се чака дървото да пречука някого и тогава ще се намесят нъл тъй
    • 7
      Га
      Ганчо
      4 -12
      09:43, 2 фев 2018
      Типично по Бай Ганьовски .....На бай ти Ганя все н... Виж коментара
    • 8
      Не
      некадърни сте
      12 -2
      09:54, 2 фев 2018
      Аз имах дърво между три имота и когато го отсякох дойдоха да ме глобят.
    • 9
      Ва
      Васко
      15 0
      11:53, 2 фев 2018
      Абе хванете двама от "махалата" и без много шум им обещайте дървесината - те знаят как да свършат работата, а пък да ходят да ги глобяват - при събирането на глобите ще гонят Михаля!
    • 10
      По
      Порчо
      11 -2
      12:12, 2 фев 2018
      Значи едно дърво не може така да се отреже, а да дадат целия Пирин на авера на **** ******* може! И той да си реже и да сече на воля! Айде моля ви се!
    • 11
      Re
      re
      1 0
      15:54, 2 фев 2018
      Всички реват за пари, а за работа не ги търси-жална история, изродиха се хората, няма вече грам човещина и съпричастие-да ни пази бог!
    • 12
      Пи
      ПИТАМ
      4 0
      16:12, 2 фев 2018
      Кой е кмет на хасково?
    • 13
      Да
      дАрвар
      0 0
      17:05, 4 фев 2018
      Първо от енергото трябва да спрат тока в района, да може безопасно да се свали дървото на части от горе на долу!
    Последни новини