Тази голяма котка вече е изчезнал вид

Преди няколко дни официално още един представител на фауната беше обявен за изчезнал вид - източната пума, която някога е населявала териториите от Мичиган до Южна Каролина. Големите котки, които на практика някога можели да бъдат срещнати във всички щати на изток от поречието на река Мисисипи, за съжаление стават жертва на масови изтребвания и лов от началото на миналия век.

Достигали над два метра и близо 65 килограма и вероятно заради кожата си те са станали обект на ловци и трапери в продължение на десетилетия.

Мястото им в еко системата е било от изключителна важност във връзка с популацията на елените в региона, която към днешна дата е достигнала огромни размери.

През 2015 година еколозите обявяват, че от този животински вид са останали толкова малко представители, че на практика е невъзможно той да бъде възстановен. 

Към днешна дата пумите вече не могат да бъдат срещнати в естествената си среда и от миналата седмица щатите, които са били дом на величествените хищници са започнали да ги обявяват като изчезнал вид. 

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини