Защо Tesla е едновременно първа и последна?

Изображение 1 от 2

    Само преди няколко години автономните автомобили дори не бяха на хоризонта. Звучеше като нещо от бъдещето, нещо, което може би ще се ползва след поколения. Случайно или не, самоуправляващи се коли вече се движат по пътищата ни. Автоизложенията и конференциите отделят все повече време на този сегмент, а всеки водещ автопроизводител отдава все повече внимание на тази дивизия от продукцията си.

    Кой производител прави най-много в тази насока?

    Мнозина, чувайки за автономни автомобили, машинално ще кажат Tesla. И може би наистина до преди няколко години компанията на Илон Мъск изглеждаше като лидер в надпреварата за разработка на самоуправляващи се коли. Днес обаче от инженерна гледна точка това звучи като празно обещание. Скорошна информация на Navigant Research нарежда Tesla на последно място сред производителите, разработващи возила, които нямат нужда от шофьор. По-нагоре в класацията са дори компании като Uber и… Apple.

    Tesla първа внедри асистент за пътните ленти, който нарече AutoPilot (автопилот). Да, не само вие намирате несъответствие в името на функцията и това, което реално изпълнява. Доста клиенти също са останали с напразни очаквания. Според обещанията на Мъск системата трябва да се надгражда и до 2019 година да представи автомобил, в който хората могат да спят, докато пътуват. Първоначално системата е представена през 2015, но около година по-късно вече има и втора версия. Изглежда обаче нещата не просто не вървят нагоре, а дори вървят надолу. Много от функциите на първата версия вече ги няма, а доста потребители съобщават за „непредсказуемо поведение“ на колата. Въпреки всичко Мъск продължава да говори уверено, че неговата компания ще има автономни автомобили от ниво 5.  Обещанията му все пак не звучат сериозно. Едва в края на 2017 година Nvidia обявява, че новата им платформа Pegasus ще е способна да постигне 5-о ниво. Четейки между редовете, ще видим, че Drive PX2 системата на Nvidia е способна на „пълна автономност“, но това не потвърждава ниво 5, защото и ниво 3 включва „пълна автономност при определени условия“. Досегашните модели на Tesla не са оборудвани дори с това.

    За лидерите в гореспоменатата класация.

    На първо място, според Navigant Research, гордо стои General Motors. Звучи логично, имайки предвид, че вече са произведени няколко поколения автономни коли от модела Bolt, a нови вече се тестват. Следващото поколение на едноименния модел се очаква да бъде изцяло електрически, напълно автономен,  и забележете, няма да има волан и педали. Кола без традиционни инструменти за управление изглежда революционно изобретение, но в същото време сякаш e близо и e реално. Да, близо е – очакваме го на пътя през 2019 година.

    На второ място е Waymo, дъщерната фирма на Google, която е една от най-активните и с най-ясна идея за колата на бъдещето. Около 8 години след стартирането на проекта, в края на 2017 година, Waymo обяви, че е започнала тестове на напълно автономния си автомобил – без шофьор.

    Челната десетка се запълва от други очаквани заподозрени, като Ford, Volkswagen, BMW и разбира се дружеството Renault-Nissan. От Ford непрекъснато разширяват тестовите си програми и партньорствата си с компании като Domino’s Pizza и Postmates в САЩ. Макар и на 8-о място в класацията, Renault може да се похвали със самоуправляващ се автомобил от четвърто ниво.

    Как продуктите се представят на потребителите?

    Част от критериите за оценка на компаниите в класациите са план за развитие, производствена стратегия, способности на продукта и маркетинг. Е, ако последното беше с по-голяма тежест, може би Tesla нямаше да е на последно място. Компанията на Мъск все още не е похарчила нито един долар за реклама. Как тогава постигат това развитие и защо имат повече поръчки, отколкото изобщо могат да произведат?

    Ако оставим самите технологии настрана, можем спокойно да кажем, че Илон Мъск е гений на маркетинга и доказателство, че директорите на компании трябва да се социализират. Той казва, че хората се интересуват от неща, които са прецедент и са обсипани с похвали. Това е само една от многото фрази на бизнесмена, с които интернет е пълен. Интервюта, медийни изяви, снимки и клипове в социалните мрежи. Мъск е навсякъде и всеки е чувал за неговите виждания по множество въпроси. По този критерий някои го сравняват с Доналд Тръмп, защото и двамата разбират силата на това да изговаряш големите думи. Tesla се нарежда на трето място по споменавания в социалните мрежи, след Audi и BMW. И не само това – брандът Tesla е на първо място по свързване с теми като „електрически автомобили“ и „автономни автомобили“. Както вече разбрахме, те дори не са в челната десетка в реалната разработка на такива коли. В същото време обаче успяват да позиционират продуктите си перфектно на пазара. Илон Мъск винаги работи по невероятен проект и винаги говори за това. Печели симпатията на хората с думи и действия. Кой друг е отдал всеки патент на компанията си безплатно? Повече от добър начин всички медии да се интересуват от него и съответно да виждаме десетки интервюта в YouTube. Хората говорят за Tesla, те казват, че си купуват парче от бъдещето, а не просто кола.

    Потребителите искат да имат продукт на дадената марка, защото споделят вижданията за бъдещето на хората, които работят по този продукт. Потребителите искат да имат нещо, за което всички говорят. Така ли се чувствате по-близо до бъдещето или като имате реално самоуправляваща се кола, сега? Маркетинговата стратегия ли е по-важна или технологиите, реално вложени под обвивката на нашата машина? Всеки трябва да прецени сам за себе си.

    Източник: hicomm.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини