Видеата в дом "Хризантема" били снимани от ръководителката за развлечение

Ръководителката и социалният работник в дом "Хризантема" в Габрово са снимали видеата с насилие над децата за удоволствие и развлечение. Това каза в ефира на bTV служителката Татяна Донева, заснета как удря едно от момичетата в дома.

"Чувствам се повече унизена, отколкото виновна", заяви тя и допълни, че е била провокирана от ръководството.

"Тези клипове и всякакви други, които правеха по цял ден, ги използваха за развлечение", обясни жената и добави, че са използвали децата за развлечение. "Най-вече тази Веселка, която беше опасна за децата", допълни Татяна Донева.

За конкретното видео Донева обясни, че влиза в стаята да чисти, а стаята била пълна с фекалии. Бюрата, шкафовете, абсолютно всичко било изцапано стана ясно от думите й. Тя започнала да почиства, а в това време ръководителката и социалният работник казали тихо на ухо на Веска - "Удари мама Таня". Детето наричало Донева така.

"Тя, естествено, като умствено изостанало дете, реагира първосигнално, веднага върши това, което ѝ се каже. Удари ме веднъж в гърба, изтърпях го, но втория път, когато ме уцели в главата, наистина нервите ми не издържаха", изтъкна жената.

Тогава Донева я сложила на тоалетната и започнала да я бърше. "Затова казах, че ме е гнус, просто инцидентно я ударих с парцала, и то не толкова силно. Това беше целият случай. Жалкото е, че нашите ръководители просто си правиха развлечение с децата", обясни Донева.

Донева заяви още, че когато от ръководството са ставали свидетели на насилие, не са й правили забележка, а използвали случаите за забавление и развлечение. Уволнената директорка на дома на Център за настаняване "Хризантема" Маринела Лазарова категорично отрече да е присъствала на тези видеозаписи. "Вие допускате ли, че ако аз съм била там, тя ще прояви такова поведение на агресия", възмути се Лазарова. Йорданка Милчева - социалният работник - твърди, че веднага е направила забележка на служителката, а записът е направен за доказателство.

Директорът на дирекция "Образование и социални дейности" в община Габрово Даниела Василева отрече Маринела Лазарова да е подавала сигнали и да я е уведомявала за насилието още през 2016 г. Директорката все пак твърди, че Василева е запозната с видеото с Татяна Донева. Не била предприела никакви мерки. Йорданка Милчева също потвърди думите на Лазарова. "Не ми е подаван сигнал за насилие спрямо децата. Ако имах такъв, моментално щях да реагирам", настоя Василева. Видеоматериалът бил видян от нея едва на 15 януари.

Източник: bTV

Коментари в сайта

Последни новини