Фаворитът на Оскарите с обвинение за плaгиатство

„Формата на водата“ на Гилермо дел Торо практически изцяло повтаря сюжета на пиесата „Let Me Hear You Whisper“ („Позволи ми да чуя твоя шепот“) на американския писател Пол Зиндел, написана през 1969 год. Това заяви синът на Зиндел, пише The Guardian.

„Шокирани сме, че голяма киностудия без стеснение е заснела филм по мотиви от творбата на моя баща без да спомене за него в надписите и без да се обърне към нас във връзка с авторските права“, казва Дейвид Зиндел.

Във „Формата на водата“ чистачка в секретна лаборатория през 1960-те се влюбва в хуманоид амфибия, с който в лабораторията правят експерименти. Тя се опитва да спаси съществото, като го пусне в морето, когато научава, че учените възнамеряват да му направят вивисекция.

В пиесата сюжетът е подобен, но вместо човекоподобната амфибия, персонажът е делфин. Отбелязва се, че много от сцените във филма и пиесата са напълно идентични.

Представители на Fox Searchlight, която държи правата бърху филма, са заявили, че всички обвинения в плагиатство не отговарят на действителността.

„Формата на водата“ е фаворит сред номинираните за най-добър филм и получи общо 13 номинации за наградите Оскар 2018.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини