Табарния - републиката, пародираща Каталуния, вече има президент

Република Табарния вече има свой президент, съобщава BBC. Kесъществаващата държва всъщност беше обявена като пародийна на опитите на Каталуния да сe откъсне от Испания.

Създаването на Табарния беше организирано в интернет, а идеята придоби популярност до толкова, че инициаторите й дадоха дори пресконференция в Барселона. На нея именно беше съобщено и, че президент на несъществуващата република е популярният  актьор и драматург  Алберт Боаделя.

Той положи президентска клетва чрез видеовръзка от Мадрид, с което пародира намеренията на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да управлява, намирайки се зад граница.

Т. нар. табарнийци иронизират политиката на каталунските сепаратисти и апелират Табарния да се отдели от Каталуния и да остане в рамките на Испания. Това са много каталунци от средиземноморското крайбрежие, които  от години не искат да принадлежат към останалата част от Каталуня. Табарния обхваща градовете Барселона и Тарагона, както и граничещите територии.  В тази област поддръжниците на независимостта на Каталуня са малцинство.

В президентската си реч Боаделя обвини радетелите за каталунската независимост, че искат да разединят региона, Испания и цяла Европа.

"Аз съм клоун, но като гледам вас, имам още много да уча", заяви популярният актьор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини