ЕК предяви иск срещу България заради директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи

Eвропейската комисия обяви днес няколко наказателни процедури срещу България в различни области - разходите за високоскоростни мрежи, географските указания, достъпа до адвокат, обмена на данни и енергийното законодателство.

Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу България и Холандия пред Съда на ЕС заради това, че е забавила прилагането на директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи.

Държавите членки на ЕС трябваше да въведат директивата в националното си законодателство до 1 януари 2016 година.

Комисията призовава Съда да наложи глоби - на България 22 226.40 евро на ден, а на Холандия - 87 091.20 евро на ден. 

Посочените страни все още не са уведомили Европейската комисия за всички необходими мерки за прилагане на директивата в националното законодателство. Тя цели да насърчи сътрудничеството между отделни области като енергетиката, водоснабдяването, превозите, като се създадат условия за разгръщане на нова инфраструктура.

Строителните работи, като например разкопаването на пътища за полагане на високоскоростни широколентови съобщителни кабели, представляват до 80 на сто от разходите за изграждането на тези мрежи, пояснява комисията.

По другите наказателни процедури страната ни има има два месеца, за да предприеме промени. В противен случай Еврокомисията може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се отбелязва в съобщението. Те са:

Географските указания. Комисията е на мнение, че националната защита на географските указания не е съвместима с правилата на ЕС за схемите за качество на селскостопанските изделия и храни. България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г., и е можела да защитава само съществуващите национални географски указания за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено заявление до ЕС.

Достъп до адвокат. Еврокомисията призовава България да предостави информация за начина, по който директивата за правото на достъп до адвокат в наказателното производство е въведена в националното законодателство.

Обмен на данни. Австрия, България, Люксембург и Испания не са изпълнили задължението да приложат в националното си законодателство разпоредбите на ЕС, свързани с европейската заповед за разследване по наказателноправни въпроси.

Енергийно законодателство  България е въвела неправилно няколко изисквания за отделяне, отнасящи се до собствеността, независимия преносен оператор и до оператора на разпределителната система. България не е приложила правилно правилата за свързване към мрежата, като е дала възможност на оператора на газопреносната система да отказва свързване на основание липса на възможности на системата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини