Кметът на Перник предлага да бъде поет нов общински дълг до 6 млн. лв.

Кметът на Перник предлага да бъде поет дългосрочен общински дълг до 6 млн. лв

Да бъде поет дългосрочен общински дълг в размер до 6 млн. лв., предлага кметът на Перник Вяра Церовска. Средствата ще се използват за погасяване на просрочени задължения по изпълнително дело към НАП, просрочени задължения към местната "Топлофикация" и погасяване на краткосрочен кредит към банка.


Кметът предлага поемането на дълга да стане чрез емитиране на общински книжа - облигации, при плаващ лихвен процент в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 2,2 процентни пункта годишно. Заемът ще бъде обезпечен със залог върху всички настоящи и бъдещи вземания на община Перник по бюджетната сметка, по която постъпват след централизация приходите по бюджета на общината, както и върху всички настоящи и бъдещи вземания на общината с произход собствени приходи.


Срокът за погасяване е до 12 години, считано от датата на издаване на облигациите, като има една година гратисен период за погасяване на главницата. Лихвите ще се плащат два пъти годишно - на 1 април и 1 октомври. Ще бъдат издадени 6 000 облигации на стойност по 1 000 лв. всяка.
На 23 февруари е насрочено публично обсъждане на проекта, след което ще бъде разгледан от общинския съвет.

Източник: bta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини