1% опрощаване върху данъка за доход за безкасови плащания

    309 са подадените по електронен път декларации от началото на кампанията за деклариране на доходите на физическите лица , която започна от първи януари. Още 120 са подадените на хартия до момента информира вр.и.д директорът на офиса на НАП в Хасково Атанас Запрянов. За облекчение на гражданите, които нямат интернет, е предвидено разкриването на пунктове в 19 пощенски станции в областта, в които ще се приемат данъчните декларации. За целта започва и обучение на служителите в тези пощи, които ще помагат хората при подаването на данъчните отчети.

    От НАП обаче препоръчват подаването на декларациите да става по електронен път от тези, които имат достъп до интернет, независимо дали ще използват електронен подпис или персонален идентификационен код /ПИК/. „Този код е безплатен и се издава за много кратко време. Чрез него могат не само да се подават декларации, но и задълженото лице може да следи във всеки един момент данъчно-осигурителната си сметка-както данъчните си задължения, така и неданъчните-наказателни постановления, фишове и всичко, което би могло да му възникне като публично задължение.“,отбеляза врид. шефът на НАП. Запрянов отчете сериозен интерес през 2017 година към издаването на ПИК в региона на Хасково.

    През миналата година са издадени 3486 персонални кода, а през тази година само за 20 дни новите са почти 300. Затова се очаква осезаемото намаляване на броя на клиентите, които ползват данъчните услуги в офисите на НАП. 37 % от общия брой подоходни декларации са подадени по интернет по време на предходната данъчна кампания, а прогнозите за 2018 година е този процент да стигне до 45.

    През тази лицата, които подават годишната си декларация по електронен път до 31 януари, могат да ползват 5 % отстъпка върху данъка за внасяне, като сумата обаче не може да надхвърля 500 лв. Условието обаче е подателят да няма публични задължения към момента на подаване на декларацията. Освен това, данъкът за довнасяне трябва да се депозира също в срок до 31 януари. „Остават 9 дни до края на януари, в които хората могат да се възползват от отстъпката, но нашият съвет е преди плащанията чрез ПИК или ако нямат, на място в офиса, да си проверят дали имат публични задължения.“, посъветва Атанас Запрянов. Необходимостта от предварителна проверка той обоснова с многото случаи от данъчната практика, при които има издадени наказателни постановления от различни институции, за които обаче данъчно задължените лице не знаят. Това може да се случи законно по реда на чл.58 ал .2 от Закона за административните нарушения и наказания, според който, когато нарушителя не бъде намерен на посочения от него адрес, а новия му адрес е неизвестен, това се отбелязва в наказателното постановление и по закон то се счита за връчено от момента на отбелязването. Сиреч задълженото лице на практика може да не си е получило постановлението, но то да се счита за връчено и може да бъде изпратено в НАП за принудително събиране. В тези случаи лицето не може да използва отстъпката, докато не изчисти предходното си задължение.

    Новост през тази година е облекченията, които могат да се ползват за безкасови плащания физическите лица. Облекчението е 1 % от дължимия  годишен данък, но не повече от 500 лева. З атова условията са две: 100 % доходът на лицето да е постъпил по безкасов път при него и минимум 80 % от неговите разплащанията да са извършени също по безкасов път.

    Друг нов момент в тазгодишната данъчна кампания е приложение № 13 от ЗАОДФЛ, в което физическите лица могат доброволно да обявят необлагаеми доходи, получени през 2017 година, като продажба на имущество.

    Крайният срок за подаването на декларациите за дохода на физическите лица е 30 април, напомни Запрянов. През тази година у удължен срокът за поправка в данъчната декларация. Може да се направи една корекция в декларацията, но поправката е възможно да се случи само до 30-ти септември.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини