Приеха Закона ”Пеевски - Цонев” за банките на първо четене

С 96 гласа „За”, 10 – „Против” и 37 „въздържал се” парламентът прие на първо четене предложението за промени в Закона за Банковата несъстоятелност.

Предложението идва от ПГ на ДПС, а становището на вносител бе представено от народния представител Хамид Хамид, който посочи, че със законопроекта се цели да се осигурят ефективни механизми за попълване на масата на несъстоятелността на банка, обявена в несъстоятелност, и да се противодейства на схеми за вторичното разграбване на нейните активи.

Предлаганите промени включват: забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност, когато вземането е прехвърлено без реална насрещна престация и увеличаване на срока за предявяване на отменителните искове по несъстоятелност.

Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че е имало шанс да се спаси КТБ. Казусът не е приключил, изтъкна той. Случаят с КТБ щял да се нищи още дълго време. Бавенето също има цена, обясни Цонев и поиска подкрепата на ГЕРБ за законопроекта. Това е грабежът на века, осъществен от мажоритарния собственик, отчете депутатът от ДПС.

Цонев припомни и за срещите при президента по казусите КТБ. Според него именно БСП е бламирала спасяването на банката, след като тогавашният й председател Михаил Миков отказал партията му да участва в извънредно законодателство. Депутатът от ДПС даде и пример със спасяването на голяма португалска банка, след което дори излязла на печалба.

Това, което е станало в КТБ е криминален случай, подчерта социалистът Румен Гечев. Той настоя депутатите да не се правят на "ни лук ял, ни лук мирисал". Кой крив кой прав трябва да установи българският съд, настоя червеният депутат. Кой краде знае целият български народ, по мнението му.

Според Цонев ако се приемат предложенията на ДПС ще се върнат заграбени пари от банката. И един лев да се върне, си струва, и пет лева да бъдат върнати, пет пъти си струва, отчете той.

Този проблем струва скъпо, включи се и Данаил Кирилов от ГЕРБ. Съпартиецът му Спас Гърневски захапа Гечев, настоявайки да се засрами. Вие сте академик по фалиране на банки, каза той.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини