Микровълновите в Европа отделят въглерод колкото 7 млн. коли

Размразяването на грах в микровълновата може и да ви изглежда безобидно, но изключително удобните фурни в цяла Европа отделят въглерод колкото 7 милиона коли, откри ново изследване.

Проблемът се влошава: заради падащите цени и фактът, че кухненското оборудване се превръща в символ на социален статус, собственитеците изхвърлят микровълновите си фурни средно на 8 години.

Учени от Университета в Манчестър проследиха емисиите на въглероден диоксид – основият парников газ, отговорен за климатичните промени – по пътя му от производителя до депото за отпадъци.

 "Усилията за намаляване на потреблението трябва да се съсредоточат върху повишаване на информираността и поведението на потребителите за по-ефикасно използване на уредите. Например, консумацията на електроенергия от микровълните, може да бъде намалена чрез регулиране на времето за приготвяне на видовете храни. ", казват авторите на изследването.

Микровълновите фурни са най-продаваният вид фурни в ЕС, очаква се годишните продажби да достигнат 135 милиона до края на десетилетието.

Дейвид Рей, професор от Университета в Единбург посочва, че щетите от микровълновите фурни са минимални в сравнение с автомобилите. “Да, в ЕС има много микровълнови, и да те използват електричество. Но емисиите им са нищожни в сравнение с тези от автомобилите. Само във Великобритания има близо 30 милиона коли, те отделят далеч повече емисии от всички микровълнови фурни в Европа. Най-новите данни сочат, че леките коли във Великобритания са отделили 69 милиона тона въглероден дикосид през 2015. Това е 10 пъти повече от всички микровълнови фурни в Европа”, казва той.

Микровълновите фурни използват по-малко енергия в сравнение с другите методи на готвене. Всъщност тези фурни се смятат за най-ефективни, следвани от котлоните и обикновените фурни.

Важно е микровълновите фурни да се използват ефективно, но също толкова важно е и електричеството, с което работят да замърсява колкото се може по-малко. Добре би било, ако в бъдеще телевизорите, микровълновите и хладилниците се захранват от зелена енергия.

Изследването твърди още, че експлоатационният живот на микровълновите е намалял с близо 7 години през последните 2 десетилетия – от над 10 години до едва 6-8. Очаква се до края на десетилетието 16 милиона микровълнови фурни да се озоват на депото за отпадъци.


Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини