Вучич заговори за "тероризъм", Харадинай - за "чужда роля" в убийството на Оливер Иванович в Косово

Расте напрежението между Белград и Прищина заради убйството на косовския сръбски лидер Оливер Иванович, след като лидерите на Сърбия и Косово, без да се обвиняват помежду си, влязоха в спор заради смъртта му.

"Блиц" междувременно писа, че убийството на председателя на Гражданска инициатива "Свобода, демокрация и справедливост" е било записано от камерите, монтирани над прозорци на централата на партията. Цитират се полицейски представители в Косово, според които намереният недалеч от мястото запален автомобил без регистрационни номера е свързан със случая. "Болкан инсайт" пък припомни интервюто му с балканската телевизия N1, където той предупреди за съществуващи заплахи за живота му и за запалването на колата му през юли, преди местните избори в Митровица.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай намекна, че убийството на Иванович е резултат от "незаконна намеса в севера на други институции отвъд Косово", предаде "Асошиейтед прес". Според Харадинай, който не навлезе в подробности кой може да е отговорен, чужди агенции като американското Федерално бюро за разследване биха могли да помогнат в разследването на убийството, но не и сръбски, както предложи президентът на Сърбия Александър Вучич. Харадинай определи като "изненада" факта, че сръбската делегация е напуснала срещата с косовски представители в разговорите за нормализация с посредничеството на ЕС.

Вучич определи смъртта на Иванович като "терористичен акт" и предупреди "Прищина да не си и помисля да влезе в северно Косово." Той имаше предвид статута на Митровица, където беше убит лидерът и която е "разделена" между предимно сръбския север и предимно албанския юг.

Според Вучич на заседанието на Съвета за национална сигурност на Сърбия - часове след убийството на Иванович - е договорено да се изпрати писмо до мисиите на ООН и Европейския съюз (включително правната на ЕС, ЕУЛЕКС), за да участват в разследването. Президентът изтъкна, че участието на органи на Сърбия ще помогне за откриване на истината. Той отправи и закана към председателя на парламента в Прищина Кадри Весели, който наскоро влезе в словесен спор със сръбски депутати.

"Трудно е да говорим за каквото и да било, когато имаме ежедневна заплаха, когато тя идва от истинския господар на Косово, а той не е нито (президентът Хашим) Тачи, нито (премиерът Рамуш) Харадинай, а Кадри Весели и всеки, който познава ситуацията в Косово добре знае, че албанците не искат да спрат до Ниш. Няма да стане", каза Вучич, цитиран от в. "Политика".

"Предупреждението ми днес е никой да не се опитва да използва (случилото се), за да разполага косовските сили за сигурност на север, нито в Косово като цяло," каза още той. Външният министър в Белград Ивица Дачич също определи убийството като "безумен терористичен акт, който заплашва стабилността не само на севера на Косово, а и на целия регион."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини