Бг безумие: Разследващите крият от хората издирваните престъпници

Почти 600 осъдени лица, включително и за тежки умишлени престъпления, се укриват от закона или духват зад граница. Това стана ясно покрай случая със самоубилия се рецидивист Росен Ангелов, който според разследващите е извършител на бруталното шесторно убийство в Нови Искър. След разплитане на случая се оказа, че близо 8 г. мъжът е бил издирван от полицията. Последната му присъда е от 2009 г. за блудство с непълнолетно момиче. Изчезва, преди да влезе в затвора и е обявен за общодържавно издирване. Преди това, през 1984 г. лежи за кражба, през 1999 – за изнасилване.

Оказва се, че в продължение на години полицията не може да открие рецидивиста, който се укрива от правосъдието в родината и си е живял необезпокоявано. Обществото обаче настръхна при мисълта, че всеки един нов съсед може да се окаже подобен изверг. А гражданите са лишени по закон от възможността да получат информация.  Защото разследващите са длъжни да спазват законите в страната и особено този за защита на личните данни. В случая лични данни са имената, дори и на осъдените рецидивисти, както и снимките им. И МВР не може да ги разпространи, без да наруши закона. Дори когато става дума за осъден убиец, с влязла в сила присъда.

В случая с издирвания Росен Ангелов от МВР дори разпространиха не снимката от паспорта му, а фотос вероятно от негов профил в социалните мрежи. И защо? Защото МВР спазва Закона за личните данни. В случая обаче той е в интерес на рецидивистите, но не и за разследващите, нито пък в защита на обикновените граждани. Бивши полицаи от хасковската дирекция на МВР са категорични, че трябва да се направят законодателни промени в тази насока. „Ако полицията има право да разпространява информация за хора с влезли в сила присъди и укриващи се от закона, то със съдействието на обществото те ще бъдат издирени значително по-лесно и вкарани в затвора“, категорични бяха експолицейски шефове в Хасково.

Стана ясно, че в областния град се търсят 43-ма души за изтърпяване на присъди, постановени от съдилищата в обхвата на Хасковския окръжен съд. С имената на укриващите се разполагат и в прокуратурата, и в полицията, но се оказва, че нямат право да ги съобщят.

Укриващите се от закона може да живеят в апартамента срещу вас, но МВР няма право да ви го съобщи, повелява законът. От прокуратурата обаче успокояват, че сред издирваните в хасковско няма рецидивисти и осъдени за тежки престъпления като убийства. Присъдите са за кражби, грабеж, причиняване на катастрофа, измама, контрабанда, шофиране без книжка.

Сред осъдените в региона обаче е украинка, извършила убийство в димитровградското село Добрич, която се е крила близо 14 г. от правосъдието. Зверството е извършено през 1997 г. След като умъртвила мъжа, с който живеела на семейни начала, се задомила с нова изгора в русенско село.

Въпреки че е била издирвана от властите в България, чужденката е живяла повече от десетилетие необезпокоявано. Логичният въпрос е как е допуснато това при положение, че би било редно разследващите да я търсят под дърво и камък, става дума за убийство все пак. В крайна сметка през 2011 г. беше арестувана, а по-късно Хасковският окръжен съд й определи присъда от 9 г. затвор.

Освен издирваната украинка, показателен за бг законовия абсурд е и случаят с прословутите братя Галеви, които изчезнаха зад граница.

В сайта на МВР има секция „издирвани лица”, но става дума не за тези с тежките престъпления и присъди, а за хора, изчезнали от домовете си и търсени от роднини с тяхно съгласие. Съобщаването на имена и разпространяване на снимки на граждани, дори и на осъдени, се счита за нарушение на правата за защита на личните данни.

Едва ли толкова сложна щеше да е ситуацията с откриването на осъдените лица, ако гражданите получаваха информация за тях. Българският закон обаче го забранява. И съвсем естествено възниква въпросът – законът в услуга на обществото ли е или на престъпниците?

Отговорът е ясен.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Бг
    БГ
    34 -4
    11:04, 14 яну 2018
    И ,как да имаш доверие в престъпниците сред престъпниците ...
    Престъпника вика дръжте престъпника ...
    Ето ви съдебна реформа !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2
    Ре
    Реформатор
    21 -3
    11:23, 14 яну 2018
    Трябват реформиии в държавата!
  • 3
    Ма
    Малка истина
    10 -3
    12:32, 14 яну 2018
    Органите на властта, за това са органи, защото изпълняват законите. Ако написалите законите, по някакви техни или европейски съображения, не им разрешават гласност, по някой въпрос, той си остава служебна тайна.
  • 4
    Ал
    Алто
    12 -3
    12:54, 14 яну 2018
    Истината изфирвателния процес се извършва проформа.С изготвянето на документацията по издирването на лицето и неговото обявяване дефакто всичко приключва.Това е основание да се спре съответното досъдебно или съдебно производство.И така докато случайно сам не се издъни.Ботьо сам си го каза,че за издирвачи се назначават послабо квалифицирани кадри.В Хасково издирвач е Т.Стамова... ,която с години се чудят къде да сложат жа да има по малки гафофе.
  • 5
    Чи
    Читател
    16 -3
    13:01, 14 яну 2018
    Лицата с влезли с влезли в сила присъди се издирват от Съдебна охрана(полиция). МВР няма ангажимент за това. Такъв е закона.
    • Ge
      Georgi
      5 -2
      20:50, 14 яну 2018
      Много правилно
  • 6
    Зо
    Зор-зор
    12 -3
    14:38, 14 яну 2018
    Време е да се наблегне на този момент с Адресната регистрация. Понякога се наблюдават случаи, където някои се подвизават в даден жилищен блок, без да се знае кой е, откъде е , какъв е. Наистина положението е обезпокояващо.Има си Домова книга във всеки ж.блок. Редно е и домоуправителите да са наясно с това.
  • 7
    Ст
    Станимир
    12 -8
    17:12, 14 яну 2018
    Хасково нет..... каква е тая глупава тема... Пишете за кмета, за Добрев, за бившия кмет , за ланшния сняг, за светофара на бизнес центъра, за Дженилету, за кучетата, за Румен Лизачев от ГЕРБ, за Албен,за Минко Ангелов, за ДСП,за ДОСТ, все теми с 150 коментара и плюнки..... ай успех ......
  • 8
    Ве
    Весо
    29 0
    18:00, 14 яну 2018
    Най-корумпираната система харчеща най-много средства от бюджета без това да бъде коментирано в публичното пространство е СИСТЕМАТА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ.
  • 9
    Че
    ченгене
    8 0
    22:43, 14 яну 2018
    то самия ви директор на ОД МВР-Хасково е безумие и недоразомение
    • Ти
      Тиквеници
      1 0
      14:45, 2 фев 2018
      Да не съм чул и дума, срещу комисар Цанков! Най-умният, най-красивият, най- можещият , най-знаещият комисар ,по цялото БГ.
      Най-умният; защото ,въпреки че е от квотата на ДПС, сиреч - опозиция, той си е на работа.
      Най-красивият; щом не го сменят, значи го "харесват"
      Най-можещият; всички акции под негово ръководство са "ювелирни" , само дето няма нито един наруштел- справка, якцията в Република, с участието и на жандармерията
      Най-знаещият; знае как и на кого да се наведе ,само и само ,да си пази местенцето
      Да ни е жив и здрав ,комисар Цанков!
  • 10
    Ге
    Георги
    9 0
    07:55, 15 яну 2018
    Статията няма да я коментирам, защото явно е писана от човек, на когото изобщо не му е ясно кой се занимава с издирването на осъдените. Някой горе ясно го е написал - Съдебната охрана.
    Ще коментирам заглавието - Не е ли неуважително да се изпише "България", или "българско", като "Бг"?
    Този интернет май развали правописа на всички нас.
    • Съ
      Съдебна охрана
      1 -3
      11:30, 15 яну 2018
      Съдебна охрана търси осъдените на адрес и когато не открие лицето, уведомява прокуратурата. От своя страна прокуратурата разпорежда МВР да търси осъдените!!!
  • 11
    Ох
    Ох Герги
    2 -4
    08:46, 15 яну 2018
    Ти като си по наясно защо не изкоментираш темата.Щото сте толкова много наясно вижда се колко хора не влизат изобщо в затвора.Това е много важна тема.Всички тези теми интересуват гражданите.Не се опитвай да кажеш на журналистите да не се бутат където не им е работата.Много хубаво никой да не знае какви ги вършите, ама както виждаш от време на време поради някой голям инцидент нещата излизат на повърхноста.Това което се случва не е нормално.Вие по този начин отново помагате на престъпниците.Излезе някакъв шеф на полицията по телевизията и се възмути че гражданите не помагали на полицията.Как гражданите могат да помогнат на полицията като те дори не знаят имената на лицата, които издирвате.Гражданите се страхуват и биха могли да помагат, но вие не търсите начини.Хайде отговори ми защо не търсите начини гражданите да ви помагат.Да не би да не трябва да тревожим осъдените или полицията като се опитваме да помогнем?
  • 12
    Вс
    Всевишния Кенанец
    2 -1
    12:14, 15 яну 2018
    време е да се разреши като в САЩ ... да има Ловци на глави ... тогава престъпниците доброволно ще е предават в Полицията
  • 13
    Ас
    Аскувлия
    2 -2
    12:19, 15 яну 2018
    След всяка "реформа" нещата стават по-зле. Всяка промяна в законите,уж за защита на граждаските права, дава по-големи права на престъпниците.
  • 14
    Ге
    Георги
    2 0
    17:13, 15 яну 2018
    Господин Охкащ, първо - кои сме ние, към които ме причислихте? Предполагам визирате МВР. Нямам нищо общо с тази структура. Дори не живея в България от години. Поводът за коментара ми в този сайт, в който не бях влизал от месеци, да не кажа и години, бе заглавието. Подобен изказ подхожда на фейсбука на някое момиченце, а не на сайт, имащ претенции да е медия. Каква точно е идеята на авторът/авторкатата на тази публикация? Гражданите да плащат данъци, от които да се плащат заплатите на полицията, а после самите граждани да ловят престъпниците?! Всеки може да подаде сигнал за местонахождението на престъпник, който се укрива. Но при последното ми посещение в "Бе Ге", за да съм в тон със заглавието, бях пряк участник в следната ситуация - В 13.00 ч. на улицата, до самата съдебна палата в град Хасково лежеше мъж. В безсъзнание. Познайте колко хора спряха, освен мен? Правилно - Нула. Обадих се на тел. 112 и изчаках идването на Бърза помощ и двама полицаи. Знаете ли колко време чаках? Точно 32 минути. Тук/в САЩ/ подобна ситуация е невъзможна. Веднага се събира тълпа от хора, някои оказват и първа помощ. Също така, тук извършителите на сексуални престъпления попадат в специален регистър и когато такъв човек се нанесе във вашия квартал полицията ви уведомява за това. Дори има и мобилни приложения, чрез които можете да разберете дали такива хора живеят около вас. Ловците на глави са друга тема, която няма да коментирам с лаици. Но подобни неща са възможни само в гражданските общества, а не в "Бе Ге", където хората явно мечтаят да се върне комунизма, за да могат да си пишат доносчета/анонимно, разбира се/ срещу комшията, колегата...Защо всъщност не си промените конституцията и не напишете, че цялата власт произтича и принадлежи на вашия велик фюрер **** *******? Не се хабете да ми отговаряте. Нямам намерение да влизам повече нито в дискусията, нито в самия сайт. Приятен ден на всички!

Още новини

Последни новини