Новите собственици укрепват фасадата на Марса, сградата става хотел

Изображение 1 от 4

    Една от емблематичните сгради на Хасково, която през последните 20 години потъна в разруха, скоро ще заживее нов живот. Бившият тютюнев склад, по-популярен днес като Магазин „Марса“ е в ремонт след дългогодишна сага със собствеността и въпроса кой трябва да се грижи за опазването и недопускането паметник на културата да се руши.

    Тъй като сградата бе с разпокъсана частна собственост, общината се оказа безсилна по закон да вземе каквито и да е мерки по укрепването ѝ. Единствените ѝ правомощия през това време стигаха до там – да предупреждава собствениците, че трябва да проявят грижа и да глобява при неизпълнения на предписанията.

    Без реакция от страна на правоимащите върху собствеността и минало през много препродажби, колосалното здание потъна в безвремието с окъртена фасада и падащ купол, стана опасно за минувачите, а като символ на забвението, в което е  ставено, на покрива на сградата израсна дори дръвче.

    Развръзката, че все пак сградата-емблема ще бъде съхранена,  тръгна през пролетта на миналата година, когато частен съедебен изпълнител обяви 1/4 от собствеността на един от притежателите ѝ „Био ойл“ от Опан за публична продажба, която в крайна сметка се осъществи. Новият собственик е Софийско дружество, което придоби в крайна сметка и ¾ от имота.

    Засега в общинската администрация има внесено инвестиционно предложение за укрепване на фасадата на „Марса“, потвърдиха от там. В края на миналата седмица започна и същинската работа. От няколко дни мястото е оградено с жълта сигнална лента, а работници разчистват помещеията отвътре.

    Новият собственик не е депозирал все още в общината какви са намеренията му за инвестиция и затова не се знае точно какво ще е новото предназначение на сградата. Със сигурност обаче тя не може да бъде разрушена, защото е защитена от закона като паметник на културата. Според слуховете обаче, зданието на бившия тютюнев склад, по-късно приютило първия модерен магазин с асансьор и ескалатор в региона, ще заживее нов живот като хотелски комплекс.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ха
      Хасково
      31 -4
      13:37, 14 яну 2018
      Ми направете си едно молче 😂
    • 2
      Ар
      Архитекта
      42 -3
      13:58, 14 яну 2018
      Време беше. Сградата е здрава, но фасадате е проблем. Просмуква влага. Лошите новини са, че трябва да се свали изцяло. После да се сложи подходяща изолация. Вътре има много пространство за мол даже и хотел. Сградата е емблема не само защото е на главна улица. Куполът отгоре трябва да се изгради отново за да се запази силуета на сградата. Интересен проект би било, ако програмата на сградата се преработи.
      • Ст
        Стрителят от 1978г
        13 0
        19:27, 14 яну 2018
        Сградата е изключително здрава.Прозорците обаче са зазидани и се разминават с етажните плочи.Хотел без прозорци?
    • 3
      Ма
      МАНГО
      14 -30
      14:35, 14 яну 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • 00
        001
        34 -4
        17:12, 14 яну 2018
        Тази сграда е по-здрава от сегашното строителство!!!!!!!!!!
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      49 -10
      15:29, 14 яну 2018
      Така и не разбрахме кой е собственика.Тайна майна!Да не е Дебелян Пеевски?
      Или онова копеле с офшорките ,дето бяга от Йончева?
      • Во
        водкаджия
        12 -4
        17:58, 14 яну 2018
        Пеевски -старши си остави семето в Хасково,нищо чудно и Пеевски-младши да го последва.
    • 5
      Не
      Незапознат
      8 -3
      19:02, 14 яну 2018
      Лудост,далавераджийство,незнание,нехайство и всичко последващо от това е обхванало шибаният ни град.Такова е обобщението ми от прочетеното през уикенда само от този сайт.Първото което трябва да се знае че частните собственици на сгради паметници на културата са освободени от местни данъци.Новият собственик който или какъвто и да е трябва да подаде молба за съгласуване и одобрение на ремонта от Националния институт за недвижимо културно наследство.Но бавенето е голямо.Това не важи ако има връзки.Не съм сигурен дали в общината трябва да обяви намеренията си или да покаже решението на тази институция.Освен ако не е влязла в сила промяната в Закона за културното наследство.Според нея за ремонти на паметниците на културата от местно значение в градската среда стават грижа на Общината.Което означава че този който е по отгоре прехвърля работата на този под него бягайки от отговорност.Познато нали?Но това си има и добрата страна.Няма да може да се оправдава че е частна собственост с много собственици и не може да ги намери.Това че ги глобява няма да е достатъчно защото респективно ще и се наложат по големи заради това че не се грижи за недвижимото културно наследство на територията си.Ще ги скъсат докато не разберат че хленчен
      ето тук заявявайки че са безсилни е измишльотина само за пред нас.Надявам се.При нас и наказанията са селективни.
    • 6
      Др
      друг непознат
      14 -2
      19:27, 14 яну 2018
      Ам то само този сайт пише.Само тука можеш да прочетеш нещо като разсъждение.Останалите маркират разни събития и ги съобщават.Като че ли ме интересува кой къде се събрал и какви цветя поднесъл.Драги журналисти, ние освен вас вече нямаме нищо.Искат да ни запушат устата и да не говорим.Настояваме да продължавате да питате и да разсъждавате на глас.Съвсем ни взеха за балъци.Вече и срам не изпитват от народа, смятат че всичко може да извърпим.Ам ние не даваме много признаци за живот и те си правят каквото си знаят.Някой някъде беше написал за адресната регистрация.Аз също смятам че това е много важно и нехайството към това говори много явно за нещо.Хайде да го кажа - в тая държава правят всичко възможно да е удобно на престъпниците и политическите партии.Те май са едно и също.
    • 7
      Ма
      МАНГО
      9 -6
      22:08, 14 яну 2018
      001, нещо си объркал рейса, пич!
      Когато гредореда стане по-здрав от стоманобетона - ела ми се обади. Работил съм в тази сграда и знам как "скърца"!
    • 8
      Ар
      Архитект
      3 -1
      11:18, 15 яну 2018
      През 80-те години бе направена пълна реконструкция на сградата. Всички подови конструкции са от стоманобетон и плочата е дебела 30 см., като хващат и каменните стени.прозорците са между плочите, като попадат в два етажа, но това е защото складовете имат един много нисък етаж и това е проблем. Ако сградата става магазин няма проблем. За МОЛ не е удачна, а за други функции трябва сериозни намеси, съгласувани с Министерството на културата.
    • 9
      Go
      gost
      1 0
      14:25, 15 яну 2018
      Въпросът не е на кого е сградата. Тя е на поредният хасковлия с пари и възможности, но без хотел. Въпросът е кой ще спи в този хотел?
    • 10
      Ер
      еро
      0 0
      16:21, 15 яну 2018
      Този хотел ще е по-ретро и от другия ретрохотел. Повече ще приляга да е хотел на ужасите.

    Случаен виц

    Последни новини